Yo-juhliin ei tarvitse kutsua: "Isäntäväki päättää, pyytääkö onnittelijan sisään"

Ylioppilasta on voinut perinteisesti käydä onnittelemassa ilman kutsua. Viime aikoina yleistyneen tavan mukaan moni kuitenkin odottaa juhliinsa vain kutsuvieraita. Voiko juhliin mennä ilman kutsua? Pidetäänkö kutsumatonta onnittelijaa kuokkijana?

Kotimaa
Kuvassa ylioppilaslakki ruusujen keskellä
Raila Paavola / Yle

Tapakouluttaja Helena Valonen kunnioittaa ylioppilasjuhlien perinteitä. Hänen mukaansa onnittelukäynnin voi tehdä ilman kutsuakin.

– Ovikelloa voi mennä soittamaan, jos siltä tuntuu. Onnitteluhalaus riittää, mutta lahjankin voi viedä mukanaan. Isäntäväki voi halutessaan pyytää onnittelijan sisälle, mutta ei pidä loukkaantua, jos juhlakansan joukosta ei löydy paikkaa.

Yle Porin lähetysikkunaan kirjoittanut nimimerkkiLehtopöllöei edes odota saavansa kutsua.

En ole edes ajatellut, etten voisi ruusua viedä.

nimimerkki Lehtopöllö

– Minulla on ollut tapana muistaa kotikadun ylioppilaita ja ammattiin valmistuneita ruusulla. Kaikki ovat lastemme kanssa kasvaneet ja kimpassa leikkineet. Valmistuttuaan he sitten jättävät kotikadun. En ole edes ajatellut, etten voisi ruusua viedä.

Yhä useampi lähettää ystäville ja sukulaisille kutsut ylioppilasjuhlaan. Yllättäviin vieraisiin ei välttämättä osata varautua.

Pitäisikö kutsumattomiin vieraisiin varautua? Entä jos kutsuja ei lähetetä ollenkaan – uskaltaako kukaan saapua paikalle? Oletko törmännyt epäselvyyksiin yo-juhlissa?