Arto Tolsasta valmisteilla uusi teos: "Hän on tällainen myyttinen hahmo"

Toimittaja Kimmo Muttilainen valmistelee elämäkertaa kotkalaisesta jalkapallolegendasta Arto Tolsasta. Muttilainen uskoo, että myyttiseksi hahmoksi koetusta pelaajasta nousee teoksessa uutta tietoa esiin.

Kotimaa
Arto-Tolsa -areena.
Petri Lassheikki / Yle

Legendaarisesta kotkalaisesta jalkapalloilijasta Arto Tolsasta on tekeillä uusi elämäkerta.

Kotkalaistaustainen toimittaja Kimmo Muttilainen on jo tovin tehnyt aiheeseen liittyviä haastatteluja. Kasassa on yhteensä noin 30 haastattelua muun muassa lapsuuden kavereilta sekä pelikavereilta.

– Nyt kun Arton poismenosta on kulunut jo tietty aika, niin nyt on otollinen aika kirjoittaa koko hänen elämänkaarensa kattava kirja.

Tolsa kuoli 43-vuotiaana. Hän oli kentällä muun muassa pelätty maalintekijä, jonka uraan liittyi myös muun muassa kamppailu alkoholin kanssa.

– Olin vasta 8-vuotias kun Arto kuoli. En tavannut häntä koskaan, mutta olen lukenut hänestä paljon ja haastatellut pelikavereita. Hän on tällainen myyttinen hahmo, joka on kiinnostanut minua ihan pienestä pitäen, sanoo Muttilainen.

Uutta tietoa luvassa?

Muttilainen sanoo, että haastatteluiden perusteella tulee monitahoinen kuva Tolsasta.

Ihmisenä hän ei ehkä ollut maailman puheliain, mutta ei myöskään arka tai ujo.

Kimmo Muttilainen

– Riippuu tietysti, keneltä kysyy. Pelaajilta tulee hillitön arvostus häntä kohtaan. Ihmisenä hän ei ehkä ollut maailman puheliain, mutta ei myöskään arka tai ujo.

Onko uuteen kirjaan tulossa uutta tietoa Arto Tolsasta?

– Varmasti tulee näitä, mutta olisin tyhmä, jos liikaa paljastaisin. Kun kasaa sitä vyyhtiä, niin kyllä siitä aika kattava teos on tulossa.

Suomen tietokirjailijat ry on juuri myöntänyt Muttilaiselle esikoistietokirjan tekoon kaksi tuhatta euroa.

– Jos saisi ensimmäisen version tehtyä vuoden loppuun mennessä. Olisihan se aika kova juttu, jos kirja ensi vuonna tulisi julkaistuksi ja vaikka Arton syntymäpäiväksi.

Kustannussopimusta teoksesta ei ole vielä neuvoteltu.

Pekka Kunnari ja Juhani Pusa ovat kirjoittaneet kotkalaisfutarista vuonna 1983 ilmestyneen kirjan _Piipun juurelta Euroopan huipulle - Arto Tolsan tarina. _