1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Entinen Mr. Maahanmuuttaja valmistui terveydenhoitajaksi: työllistää nuoria jäätelökioskilla

Hämeenlinnalainen Ranjith Kumar Prabhakaran eli tuttujen kesken "Raparperi" kuuluu tämän kevään valmistuneisiin. Lähihoitajana työskennelleen miehen taskussa on nyt terveydenhoitajan tutkinto. Työ vanhusten parissa on edelleen Raparperin sydäntä lähellä, vaikka kesällä hän työllistää nuoria ja itseään jäätelökioskilla.

Yle Uutiset Häme: Entinen Mr. Maahanmuuttaja valmistui terveydenhoitajaksi: työllistää nuoria jäätelökioskilla
Yle Uutiset Häme: Entinen Mr. Maahanmuuttaja valmistui terveydenhoitajaksi: työllistää nuoria jäätelökioskilla

Hämeenlinnan kävelykadulla Reskalla kököttää kesähelteessä jäätelökioski, jonne on jonoa.

– Terve Raparperi!

Tiskin takaa löytyy hämeenlinnalaisille tuttu mies ja juttu luistaa asiakkaiden kanssa sujuvasti. Hymyilevän Raparperin seurassa on mahdoton mököttää. Ilmankos mies valittiin vuoden 2009 Positiivisimmaksi hämeenlinnalaiseksi. Hän on tuttu myös tv-katsojien kestosuosikkiohjelmasta: Rantsiahaastateltiin Linnan juhlissavuonna 2014.

Jäätelöpallojen pyörittely sujuu jo jouheasti. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Jäätelökioskin pitäminen on käytännön Suomi-teko, johon Yle rohkaisi.

– Juttu oli niin, että heräsin yhtenä yönä siihen, että mitä oikein voisin tehdä nuoria auttaakseni. Ajattelin, että jäätelökioski on sillä tavalla helppo, että jos bisnes menee huonosti, niin ei tule mitään kauheaa kolhua kuitenkaan. Elokuussa tämä loppuu, joten kausi on ihan sopivan pituinen.

Ranjithin kioski tarjoaa kesäksi töitä kolmelle nuorelle.

– Maksoin juuri ensimmäisen palkan ja kyllä oli mahtava tunnelma siinä! Ajattele, jos vaikka jokainen naapuri tekisi saman, niin moni saisi kesäksi töitä, sanoo Ranjith.

Opiskelu on kuin pörssikurssi

Mr. Maahanmuuttajaksivuonna 2013 valittuRanjith Kumar Prabhakaran on työskennellyt lähihoitajana vanhustyössä ja huomannut, että lisää on opiskeltava, jos aikoo edetä urallaan. Toisella yrittämällä ovet avautuivat Helsingin Diakonissalaitokselle. Neljän vuoden opiskelut terveydenhoitajaksi työn ohella saatiin päätökseen viikko sitten.

Rantsin kioskissa työskentelee kesän mittaan kolme nuorta, mutta mies häärii itsekin tiskin takana. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

– Olen nyt sekä sairaanhoitaja että terveydenhoitaja. Opiskelu on kuin pörssikurssia, välillä on hauskaa ja välillä vaikeaa. Aika mielenkiintoista aikaa tämä on ollut, mutta ihmiset ovat olleet hyvin auttavaisia.

Motivaatiokin on kulkenut välillä ylä- ja välillä alamäkeä.

– Hankalinta oli tehdä opinnäytetyö suomalaiseen tyyliin. Onneksi korkeakoulua käyneet poliitikkoystävät auttoivat paljon ja muutenkin kaikki ovat olleet avuliaita. Helppoa oli varsinkin ikäihmisten asiat. Ryhmätehtävät olivat myös tuttuja, ja kaikki ihmisten kanssa oleminen, keskustelu ja vuorovaikutus, kertoo Raparperi opiskelujen sujumisesta.

Suomalaisen sydän sulaa avoimuudella

Työn ohella opiskelu on haastavaa kenelle tahansa. Kuinka pitää yllä motivaatiota silloin, kun into lopahtaa?

Kaksivuotias Minea Reponen tuli äidin ja kummitädin kanssa nauttimaan jäätelöä neuvolakäynnin kunniaksi. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

– Opiskelusta pitää jaksaa olla lapsenomaisesti innostunut. Lapsilla ei ole ennakkoluuloja ja jos he eivät jotain tiedä, niin silloin kysytään. Siitä pitää uskaltaa ottaa mallia, kun aikuinen opiskelee. Kyllä aikuistakin autetaan, kun huomataan, että toinen ei aidosti tiedä jotain asiaa, pohtii Raparperi.

– Kun pääsee kysymisen kynnyksen yli, niin siitä se motivaatiokin sitten kasvaa. Nyt tuntuu, että monet ovet ovat paljon paremmin auki, kun on tutkinto, iloitsee yksi kevään ammattiin valmistuneista.