Opec ei päässyt sopuun öljyntuotannon rajoituksista – öljy jatkaa silti kallistumistaan

Isot öljyntuottajamaat eivät päässeet sopuun tuotantokatosta. OP:n ekonomisti arvioi, että öljyn hinta jatkaa tästä huolimatta nousuaan.

Ulkomaat
Öljykenttä.
Larry W. Smith / EPA

Öljyntuottajamaiden järjestö Opec ei eilisessä kokouksessaan päässyt sopuun öljyntuotannon rajoituksista. Tulos oli odotusten mukainen, sillä tilanne edellisestä joulukuun yrityksestä ei ole juuri muuttunut. Saudi-Arabian toiveet tuotantokatosta kilpistyvät jälleen markkinoille palaavan Iranin vastustukseen.

Kokouksen jälkeen öljyn hinnassa nähtiin pieni notkahdus, mutta kysynnän ja tarjonnan muutokset jatkavat silti raakaöljyn hinnan puskemista ylöspäin, OP:n senioriekonomisti Timo Hirvonen arvioi.

– Opec epäonnistui edellisessäkin kokouksessa, mutta öljyn hinta on jatkanut nousuaan kevään aikana, Hirvonen sanoo.

– Tarve tuotannon rajoittamiselle vähenee koko ajan kun Opec-maiden öljytulot kasvavat. Opec on iso toimija, mutta tuotannon rajoitus on tällainen vähän keinotekoinen ratkaisu. Uskon, että markkinoiden odotukset sitä kohtaan tulevat vähenemään.

Kesäloma lisää öljyn kysyntää

Raakaöljyn hintaa ovat nostaneet Nigeriassa ja Kanadassa olleet tuotantohäiriöt. Nigeriassa levottomuudet ovat uhanneet öljykenttiä. Kanadassa öljytuotantoa taas ovat vaikeuttaneet laajat metsäpalot.

Hirvosen mukaan myös alkava kesä vaikuttaa öljymarkkinoilla, kun Euroopassa ja Yhdysvalloissa lomaa vietetään auton ratissa, mikä lisää raakaöljyn kysyntää.

Suurta pomppausta ei ole kuitenkaan Hirvosen mukaan odotettavissa, eivätkä hinnat palaa ainakaan lähiaikoina vuoden 2014 tasolle, jolloin raakaöljy hinnoiteltiin yli 100 dollariin tynnyriltä.

– Nyt ollaan siinä 50 dollarin barrelihinnassa, kun helmikuussa mentiin jo alle 30 dollarin. Hinta luultavasti nousee pikkuhiljaa tästä eteenpäin, mutta ei kovin voimakkaasti, Hirvonen sanoo.

Nopeampi nousu on Hirvosen mukaan epätodennäköistä, sillä maailmantalouden kasvu jatkuu ennusteiden mukaan keskivertoa hitaampana.