1. yle.fi
  2. Uutiset

Pakastatko vain pakastamisen ilosta? "Eiväthän ne enää tuoreiden marjojen veroisia ole"

Satokauden herkut eivät säily ikuisesti hyvinä pakastimessa. Esimerkiksi pakastamalla säilötyt marjat ja sienet kannattaa käyttää ennen seuraavan satokauden alkua. Sama sääntö pätee myös riistaan.

ilmiöt
Pakastettuja mustikoita rasiassa.
Esimerkiksi mustikoita voi lisätä nyt aamupalapöytään. Näin tehdään tilaa uuden satokauden pakasteille.Kalevi Rytkölä / Yle

Pakastin saattaa olla vielä pullollaan edellisen satokauden herkkuja, kun uusi satokausi kolkuttelee jo oven takana. Pakastamalla mikään tuote ei kuitenkaan parane, muistuttaa Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja ja kotitalousasiantuntija Kaino Kinnunen.

– Meillä monella suomalaisella on se, että meitä pistää ahneuden poikanen siellä hyvällä marjamättäällä. Pakastamisen idea kuitenkin on, että säilötään satokaudesta toiseen.

– Jos aloittaa esimerkiksi tähän aikaan vuodesta korvasienien säilömisen pakastamalla, niin edellisen kauden korvasienet pitäisi silloin olla jo pois syötynä, Kinnunen jatkaa.

Riista säilyy 10–12 kuukautta

Sama pakastamisen idea pätee Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja ja kotitalousasiantuntija Kaino Kinnusen mukaan myös riistaan. Edellisen metsästyskauden saaliit tulisi käyttää ennen seuraavan alkamista.

– Riista on yleensä aika kuivahkoa ja voidaan sanoa, että se säilyy noin 10–12 kuukautta ihan hyvin. Mutta se pitää muistaa, että mitä rasvaisempi liha on, sitä huonommin se säilyy eli sitä lyhyempi säilytysaika sillä on pakastimessa.

Pakastamisen idea kuitenkin on, että säilötään satokaudesta toiseen.

Kaino Kinnunen

– Jos pakastimessa on paljon esimerkiksi edellisen satokauden sieniä, marjoja tai viime syksynä tai syystalvella saalistettua riistaa, niin silloin kannattaa pohtia, tarvitseeko näin paljon edes pakastaa. Onko mielekästä, että pakastetaan vain pakastamisen ilosta? Niitä pakasteita pitäisi muistaa myös käyttää, Kinnunen jatkaa.

Pakastinarkku kansi auki.
Pakastimeen kannattaa nyt kurkata ja miettiä, miten pakasteiden käyttöä voisi tehostaa.Tarja Nyyssönen / Yle

Pakastinta kannattaakin nyt katsoa sillä silmällä, miten pakasteiden käyttöä voisi tehostaa. Jos pakasteesta löytyy vielä riistaa, niin silloin voi laittaa pataruokia muhimaan, Kinnunen vinkkaa.

– Marjoja voi esimerkiksi lisätä aamupalapöytään erilaisiin smoothieisiin sekä jogurttien, viilien ja puurojen joukkoon. Jos marjoja ei ihan sellaisenaan halua tai saa menemään, niistä voi keittää esimerkiksi säilykkeitä.

Mitä rasvaisempi liha on, sitä huonommin se säilyy.

Kaino Kinnunen

– Eiväthän ne enää tuoreiden marjojen veroisia ole vuoden varastoimisen jälkeen, joten esimerkiksi C-vitamiinihävikkiä on tapahtunut varmasti jonkin verran. Kun ne sulatetaan ja edelleen vielä kuumennellaan ja käsitellään, esimerkiksi säilötään johonkin toiseen muotoon, niin se vitamiini- ja kivennäistappio on aina suurempi, Kinnunen lisää.

Omat aistit ja maalaisjärki avuksi

Mistä pakasteeseen kurkkaava voi tietää, että siellä olevat marjat ja riista ovat vielä syömäkelpoisia? Kinnusen mukaan ensimmäisenä apunaan kannattaa käyttää aistejaan ja maalaisjärkeä.

– Jos ne ovat silminnähtävästi hyvännäköisiä eli ei ole tapahtunut värimuutoksia eikä tuotteiden joukossa tai pinnalla ole runsaasti sulamisesta kielivää jäähilettä, niin silloin niiden käyttö on vielä turvallista. Mutta mahdollisimman nopeasti ne tietysti kannattaa pyrkiä käyttämään, Kinnunen sanoo.

Lue seuraavaksi