Lappeen Ukko ennustaa: Kesästä tulee lämmin, mutta sateinen

Etelä-Karjalan kesä on lämmin, mutta epävakainen. Sadekuuroja on luvassa paljon, eikä pitkiä hellejaksoja ole luvassa. Näin ennustaa pitkän linjan sääprofeetta, Lappeen Lammin kylässä asuva Asko Skippari eli tuttavallisemmin Lappeen Ukko, syyskuun loppuun yltävässä sääennusteessaan.

Sateinen sää
Lappeen Ukko
Olli Aimola / Yle

Lappeen Ukko aloitti sään ennustamisen alun perin isoäitinsä kannustamana useita vuosikymmeniä sitten. Myöhemmin ystävät kyselivät Lappeen Ukolta vinkkejä, milloin kylvöt kannattaisi tehdä ja milloin korjata sato. Ennusteiden osuessa useammin oikeaan kuin väärään Lappeen Ukosta tuli kylässään tunnettu sääprofeetta.

– Olen pitänyt sääpäiväkirjaa todella pitkään ja seuraan tarkasti, miten luonto ja eläimistö käyttäytyy. Seuraan myös erilaisia tuulia ja teen jatkuvasti merkintöjä, kertoo Lappeen Ukko.

Jukolan viestissä sadekuuroja, juhannuksesta lähtee hellejakso

Kesäkuun 7. päivästä eteenpäin sää on poutainen, mutta pilvinen. Sadetta ei ole luvassa. Jukolan viestissä 18.–19. kesäkuuta sadekuurojen mahdollisuus on suuri. Kuurojen ohella sää on lämmin ja pilvipoutainen.

– Kuurot voivat olla todella jyrkkiä. Puolen kilometrin säteellä saattaa tulla vettä kovaa suunnistajien niskaan, ennustaa Lappeen Ukko.

Juhannusaattona sadekuurojen mahdollisuus on suuri, juhannuspäivänä on pilvipoutaista, mutta ei hellettä. Juhannuksen jälkeen ilma lämpenee huomattavasti. Heinäkuun 12. päivästä lähtien ukkosmyrskyjen mahdollisuus on suuri muutaman päivän ajan. Heinäkuun lopussa on helteitä, jotka heltiävät naistenviikolla.

– Naistenviikolla tulee sadekuuroja, niin kuin naistenviikolla normaalistikin. Heinä–elokuun vaihteessa voi jo laittaa pitkähihaista iltaisin päälle, kehottaa Lappeen Ukko.

Kesä jatkuu pitkään

Elokuu alkaa tihkusateisena, lämpötila on 15 asteen paremmalla puolella. Pilvipoutaa ja päivisin pientä sadetta. Elokuun toisella viikolla useita sadekuuroja ja keli on kolea. Elokuun kolmas viikko on huomattavasti lämpimämpi kuin edeltäjänsä.

– Sorsa lentää matalalla, kun sorsastuskausi alkaa. Pientä sadekuuroa voi olla myös luvassa, sanoo Lappeen Ukko.

Syyskuu alkaa lämpimänä ja poutaisena. 5. ja 8. päivien tienoilla tulee sadekuuroja, viljat valmistuu elokuun 10. päivän jälkeen. Elokuun lopussa on vielä todella lämmintä. Syys–lokakuun vaihteessa tulee ensimmäiset hallayöt.

Rilli-kissan jalanjäljissä

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Lappeen Ukko antaa julkisen sääennustuksen. Seuraavan ennusteen antoajankohtaa Lappeen Ukko ei vielä uskalla paljastaa.

– Seurasin pitkään Rilli-kissan ennustuksia ja huomasin, että meillä osuu ennustukset usein yksiin. Ei pidä närkästyä, jos minun ennuste menee pieleen. Ei sille mitään mahda, jos ilmat alkaa renklaamaan, virnistää Lappeen Ukko.

Audio: Kuuntele Lappeen Ukon koko ennuste tästä.