Hyppää sisältöön

Uusi tutkimus: Ahvenen poikaset syövät mieluummin muovijätettä kuin planktonia

Muovia syöneiden poikasten käyttäytyminen muuttui. Ne olivat laiskempia kuin eläinplanktonia syöneet poikaset, eivätkä reagoineet petokalojen tuoksuun.

Kuva: Kati Turtola / Yle

Ahvenen poikaset syövät mieluummin meressä leijuvaa muovijätettä kuin luonnollista ravintoaan, osoittaa ruotsalainen tutkimus. Muovi tekee ahvenista laiskoja. Se heikentää niiden reagointia petokalojen tuoksuun ja lisää niiden kuolleisuutta.

– Järkyttävintä oli, että ne syövät mieluummin muovihiukkasia kuin eläinplanktonia. Näimme, miten mikromuovihiukkaset tukkivat niiden vatsat, sanoo tutkija Oona Lönnstedt Uppsalan yliopistosta sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimusvedessä vähemmän muovia kuin Itämeressä pahimmillaan

Tutkimuksessa tarkkailtiin yli tuhatta hedelmöitynyttä mätimunaa. Ne kerättiin Gotlannista, jossa ahvenet leikkivät makeavetisessä joessa, ennen kuin uivat Itämereen.

Laboratoriossa mätimunat laitettiin vesiin, jotka sisälsivät eri määriä mikromuovihiukkasia. Hiukkaset ovat pienempiä kuin viisi millimetriä.

Saastunein vesi sisälsi 80 000 muovihiukkasta tuhatta litraa kohti. Verrokkiryhmän vesi ei sisältänyt lainkaan muovia.

– Muovimäärät eivät olleet yhtä suuria kuin Itämeressä korkeimmillaan, mutta huomasimme silti, että huomattavasti vähäisempi määrä poikasia kuoriutui.

Muoville altistuneet kuoriutuvat poikaset olivat myös pienempiä kuin puhtaassa vedessä olleet.

Muovi vaikutti poikasten käyttäytymiseen

Muovia syöneiden poikasten käyttäytyminen myös muuttui. Ne eivät olleet yhtä omatoimisia kuin eläinplanktonia syöneet poikaset, eivätkä ne reagoineet petokalojen tuoksuun. Siksi ne joutuivat kontrolliryhmän kaloja useammin petokalojen syömiksi.

– Mikromuovin sisältämät kemikaalit saattavat vaikuttaa kalan poikasten käytökseen. Mutta voi myös olla, että niiden vatsa on niin täynnä muovia, että ne eivät jaksa paeta, sanoo tutkija Oona Lönnstedt Ruotsin televisiossa (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijat uskovat, että heidän löytönsä voivat selittää, miksi ahventen ja haukien määrä on vähentynyt, ja miksi poikasten eloonjääminen on heikkoa.

"Muovi on näkymätön uhka"

Mikromuovi on muovijätettä, jota kuluminen ja UV-säteily ovat pilkkoneet pienemmäksi. Se voi myös olla peräisin hygieniatuotteista, kuten hammastahnasta, ripsiväristä, kosteusvoiteesta tai shampoosta.

– Muovi on näkymätön uhka. Voimme tuskin nähdä sitä silmillämme, mutta sillä on suuria vaikutuksia kalakantoihimme, huomauttaa tutkija Oona Lönnstedt.

Tutkimus on julkaistu tiedelehti Sciencessa (siirryt toiseen palveluun) tänään perjantaina. Tutkijaryhmä on tehnyt kokeita myös hauen ja kampelan poikasilla, ja muovi näyttää vaikuttavan niihin samalla tavoin kuin ahveniin.

.
.