Kemera-rahaa esitetään lisää 8,5 miljoonaa: "Toivottavasti tulevat käytettyä"

Hallitus esittää lisäystä valtion toiseen lisätalousarvioon. Esitetyn lisäyksen jälkeen Kemera-tuki olisi kaikkiaan lähes 64 miljoonaa euroa. Toukokuun alussa maa- ja metsätalousministeriö keskeytti Kemera-varojen myöntämisen loppuvuoden ajaksi taimikon varhaishoidon, nuoren metsän hoidon ja terveyslannoitusten osalta.

Kotimaa
Nuorta männikköä.
Jussi Suomalainen / Yle

Kestävän metsätalouden rahoitustukeen eli Kemera-tukeen esitetään lähes 8,5 miljoonan euron lisäystä tälle vuodelle.

Suomen metsäkeskuksen hankehallintoyksikön asiantuntijan Yrjö Niskasen mukaan hallituksen esitys lisäyksestä osana tämän vuoden toista lisätalousarviota perustuu viime vuodelta käyttämättä jääneeseen määrärahaan ja pienpuun toissa vuodelta siirtyneeseen määrärahaan, jota ei käytetty myöskään viime vuonna.

– Nyt esitetyn lisäyksen jälkeen Kemera-tuki olisi kaikkiaan lähes 64 miljoonaa euroa, kun aiempi summa oli 55 miljoonaa, sanoo Niskanen.

Jos hallituksen esitys Kemeraan korvamerkityistä lisärahoista menee läpi, tänä vuonna rahoja nuoren metsän hoidon tukeen on käytettävissä ainakin 32 miljoonaa euroa eli selvästi kahta edellisvuotta enemmän.

Rahaa tarvitaankin, koska tällä hetkellä Metsäkeskuksella on kaikkiaan 55 miljoonan edestä sellaisia nuoren metsän hoidon hakemuksia kohteille, joissa työt voidaan aloittaa.

– Toivottavasti kaikki varat tulevat käytettyä, eikä Metsäkeskuksessa sisällä olevien hakemusten töitä ole suunniteltu liikaa vuosille 2017–2018. Hakusulku on sotkenut monien ajatuksia tukien saannista, Niskanen sanoo.

Uusia hakemuksia ei voi enää jättää

Aiemmin toukokuun alussa maa- ja metsätalousministeriö keskeytti Kemera-varojen myöntämisen loppuvuoden ajaksi taimikon varhaishoidon, nuoren metsän hoidon ja terveyslannoitusten osalta. Ilman lisärahoitusta jopa 2 000 metsurin työt uhkaavat loppua jo syyskuussa, arvioi Yksityismetsätalouden Työnantajien toiminnanjohtaja Kari Immonen.

Niskanen painottaa, että kaikilla 7.5.2016 mennessä jätetyillä taimikon varhaishoidon ja nuoren metsän hoidon hankkeilla on mahdollisuus saada Kemera-tukea.

– Ennen 7.5.2016 jätettyjen hakemusten mukaiset taimikon varhaishoidon ja nuoren metsän hoidon työt kannattaakin aloittaa rivakasti ja toteuttaa suunnitellusti heti kun mahdollista. Rahoituksen saaminen on samalla tavalla mahdollista kuin ennenkin, hakusulku ei tähän vaikuta, Yrjö Niskanen sanoo.

Sen sijaan uusia näiden työlajien hakemuksia ei voi enää tänä vuonna jättää Metsäkeskukselle.

Nykyinen Kemera-laki on määräaikainen, se on voimassa vuoden 2020 loppuun. Lakia syytetään alan ammattipiireissä yleisesti byrokraattiseksi, ja tilalle toivotaan veroporkkanaa, joka korvaisi koko Kemeran mahdollisesti jo vuoden 2018 alusta.