1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Miksi Rooma on rappiolla? Viisi syytä kaupungin vaikeuksiin

Roomalaiset valitsevat sunnuntaina uuden kaupunginjohtajan. Ennakkosuosikki on protestipuolue Viiden tähden -liikkeen Virginia Raggi. Hänen suosionsa perustuu roomalaisten turhautumiseen kaupungin nykytilaa kohtaan.

Ulkomaat
Turisteja Roomassa.
Rooma on suosittu turistikohde, mutta kaupunkilaisten elämää koettelevat monet hankaluudet. Petri Burtsov / Yle

RoomaKaupunginjohtajavaalit pidetään sunnuntaina Roomassa. Kokosimme listan roomalaisten moitteista.

1. Joukkoliikenne ei toimi

Bussit ovat usein tupaten täynnä, eivätkä kaikki matkustajat mahdu sisään. Linjoilla, joilla bussien pitäisi kulkea kymmenen minuutin välein, bussi saapuu kerran tunnissa.

Julkista liikennettä vaivaa myös jatkuva lakkoilu. Lakot ovat lähes jokaviikkoisia.

– Mieti nyt näitä busseja, tänäänkin ne ovat lakossa. Miten tässä kaupungissa voi liikkua yhtään mihinkään, kun bussit seisovat paikallaan harva se päivä, Toni ihmettelee Portuensen kaupunginosassa.

Myös raideliikenteessä on ongelmia. Metrolinjat ovat usein poikki vikojen takia ja paikallisjunat ovat välillä jopa puolituntia aikataulustaan jäljessä.

Bussi pysäkillä.
Julkinen liikenne ei toimi ja myös kadut ovat huonossa kunnossa. Petri Burtsov / Yle

2. Kadut ovat huonossa kunnossa

Kaikki tiet vievät Roomaan, kuuluu sanonta. Mutta entä tiet itse Roomassa? Ne ovat kunnostuksen tarpeessa. Tiet ovat niin kuoppaisia, että skootterilla liikkuessa saa olla varovainen, ettei osu kuoppaan ja kaadu.

Bussin kyydissä Rooman liikenteen solmukohtaan Piazza Venezian aukiolle saapuminen on kuin ajaisi läpi maanjäristyksen.

– Uuden pormestarin tulee aloittaa teiden kunnostamisesta. Välillä tuntuu kuin asuisimme kolmannen maailman maassa. Ei voi olla niin vaikeaa rakentaa teitä, jotka pysyvät kasassa, pähkäilee kenkäkauppias Valentina kiireisen Viale Marconi kadun laidalla.

Täysiä jäteastioita kadulla Roomassa.
Rooman haisevat jätekasat koettelevat asukkaita. Petri Burtsoff / Yle

3. Roskakasat haisevat kadulla

Monessa Rooman kaupunginosassa jätehuolto on järjestetty niin, että asukkaat vievät roskat kadulle, josta kaupungin työntekijät käyvät keräämässä ne jäteautolla.

Jos roskia ei kerätä aikaisin aamulla, ne alkavat haista auringon noustessa ja ilman lämmetessä.

Pahinta on kuitenkin silloin, kun jätehuollon työntekijät menevät lakkoon, kuten tällä viikolla. Roskia on kaikkialla ja haju kuvottava. Viale Marconin asukkaat olivat raivoissaan nähdessään roskakasat kotiovensa edessä.

– Tämä on häpeällistä historialliselle kaupungille kuten Rooma! Miten kukaan voi asua kaiken tämän keskellä? Jalkakäytävät ovat täynnä jätteitä, eikä poliitikkoja kiinnosta pätkääkään. Rooma on niin rappiolla, että täällä kaikki vaatisi täysremonttia, Umberto karjuu kotikadullaan.

Ylempien kerrosten asukkaat tulevat ikkunaan ja alkavat näyttää italialaisia käsimerkkejä. Ei jää epäselväksi, että tämä asia kismittää ihmisiä erityisen paljon.

VIrginia Raggi.
Virginia Raggin uskotaan voittavan kaupunginjohtajavaalit. AOP

4. Rooma on ollut puoli vuotta ilman pormestaria

Sunnuntain vaalit käydään harvinaislaatuisessa tilanteessa, missä kaupungilta puuttuu pormestari. Edellinen pormestari Ignazio Marino pakotettiin eroamaan lokakuussa, koska häntä epäiltiin korruptiosta.

– Korruptio on niin syvään juurtunut kaupungin hallintoon, ettei kukaan pysty kitkemään sitä. Toivon, että Virginia Raggi valitaan pormestariksi, koska olisi historiallista saada virkaan nuori nainen, mutta en usko, että hänkään pystyy tekemään mitään asialle, Paola uskoo.

Roomassa on monenlaista korruptiota. Julkiset rakennushankkeet päätyvät poliitikkojen tuttujen vastuulle, viranomaiset vaativat lahjuksia, ja jopa sairaalapaikat määräytyvät joskus sen mukaan, kuka maksaa eniten.

5. Mafia on soluttautunut kaupungin hallintoon

Kenties vakavin korruption muoto on kuitenkin mafian vaikutusvalta Rooman politiikkaan. Niin sanottu Mafia Capitale -skandaali paljastui puolitoista vuotta sitten, kun kävi ilmi, että usealla kaupunginhallituksen jäsenellä oli yhteys mafiaan.

Mafia pystyi vaikuttamaan kaupunginhallituksen jäsenten kautta julkisiin hankkeisiin ja pääsi käsiksi esimerkiksi pakolaisten asuttamiseen tarkoitettuihin julkisiin varoihin.

– Mafian läsnäolo kertoo poliitikkojemme täydellisestä moraalin puutteesta. Nämä ovat asioita, joita on hyvin vaikeaa muuttaa, koska kyse on asenteista, sanoo eläkkeellä oleva Filippo Piccioni.

Lue seuraavaksi