Merikarvian merimetsoista suurin osa hukassa – häirintä sai osan muuttamaan rannikkoa pitkin

Suomen suurin merimetsoyhdyskunta on hajonnut Merikarvialla. Tuhansien lintujen nykyisestä olinpaikasta ei ole tietoa. Osan niistä uskotaan muuttaneen rannikkoa pitkin.

Kotimaa
Merimetson poikasia pesässä.
Jarkko Heikkinen / Yle

Merikarvialla oli vielä viime kesänä 4 120 merimetson pesää. Nyt pesiä ei enää ole. Alueella on nähty tänä kesänä vain yksittäisiä poikamieslintuja. Moni on hämmästellyt tuhansien lintujen katoamista. Syy lintujen muuttoon on selvä. Ely-keskuksen luvalla tehty häirintä tuotti tulosta. On kuitenkin epäselvää, mihin linnut menivät.

– Siitä ei ole tarkkaa tietoa. Parissa paikassa linnuista on tehty havaintoja, mutta tuhansia pareja on silti hukassa, toteaa Birdlife Suomen lintuasiantuntija Antti J. Lind.

Tuhat lintua Kristiinankaupunkiin

Antti J. Lindin mukaan merimetsot ovat löytäneet uuden kodin ainakin Kristiinankaupungista.

– Kaksi viikkoa sitten eräälle kahden saaren ryhmälle tupsahti tuhat lintua. Koska ne tulivat näin myöhään, on mahdollista, että ne ovat olleet välillä jossain muualla. Niitä on ehkä hätistelty ja ne ovat siirtyneet uudelleen.

Tuhannen linnun ryhmästä kolmasosa on nuoria lintuja. Lind arvioikin, että kateissa olevista linnuista vain noin 400 paria voi olla kotoisin Merikarvialta. Lisäksi 150 paria on todennäköisesti muuttanut Poriin.

– Siellä oli viime vuonna pieni, 150 parin yhdyskunta. Nyt määrä on tuplaantunut.

Myös Vaasan seudulta on kantautunut tietoja, joiden mukaan muuttoliikettä olisi tapahtunut sinne suuntaan.

Paluu kotiseudulle mahdollinen

Jos merimetsot saavat pesiä rauhassa uusissa kotipaikoissaan, saattavat ne jäädä sinne pysyvästi. Paluu kotiseudulle on kuitenkin mahdollinen.

– Aktiivinen häirintä on loppunut ja osa linnuista on jo tullut takaisin lähiseudulle. Jos ensi vuonna ei myönnetä lupaa häirinnälle, voi samoja lintuja tupsahtaa takaisin, Antti J. Lind pohtii.

Lindin mukaan merimetsoja mahtuisi Suomeen aiempaa enemmänkin. Hän toivoo ihmisten sopeutuvan yhteiseloon luonnon kanssa.

– Seuraavaksi hyökätään varmaan valkoposkihanhia ja merihanhia vastaan. Lokitkin pitävät kovaa meteliä, joten kai nekin häädetään. Ihmisten olisi jo aika sopeutua. Merimetso ei ole vieraslaji. Se on ollut täällä kauan. Joskus se häädettiin täältä kokonaan, mutta nyt se yrittää palata takaisin.