Tampereella pestään salaisen päätöksenteon jälkipyykkiä – vedättikö rakennusyhtiö valtuutettuja?

Puolen miljardin rakennushanke närästää Tampereella. Kaupunginvaltuusto pui toukokuussa 2016 rakennusyhtiö SRV:n ja kaupungin välistä Kansi ja areena -sopimusta suljetuin ovin. Tietovuodon mukaan valtuutetuille annettiin väärää tietoa suurhankkeen sijoittajaehdokkaista.

kuntapolitiikka
Tampere keskusareena havainnekuva
Rautatien päälle aiotaan rakentaa kansi, jonka päälle tulee monitoimiareena ja useita tornitaloja.SRV / Studio Liedeskind

Tampereella ehdittiin jo iloita, että vuosia vireillä ollut rautatien päälle rakennettava uusi kaupunginosa etenee vihdoinkin ripeästi. Nyt kaupungissa on kuitenkin noussut epäily siitä, että päättäjille on annettu väärää tietoa.

Tampereen kaupunki aikoo selvittää Kansi ja areena -hankkeen mahdollisia epäselvyyksiä. Pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) lupaa, että kaupunginhallitus käy päätöksenteon läpi vielä kerran.

On kestämätöntä, jos päätöksenteko siirtyy entistä enemmän suljettujen ovien taakse.

Sanna Marin

– Jos tällaisia väitteitä esitetään, totta kai selvitämme asian. Tämänhetkisten tietojen perusteella näyttää siltä, että menettelytapavirheitä tai laittomuuksia ei ole tapahtunut.

Aamulehti kertoi (siirryt toiseen palveluun) perjantaina, että Kansi ja areena -hankkeesta päättäneet Tampereen valtuutetut saivat suljetussa kokouksessa toukokuussa virheellistä tietoa yhdestä sijoittajaehdokkaasta.

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi rakennusyhtiö SRV:n kanssa neuvotellun toteutussopimuksen selvin luvuin 60-7. Hankkeen kustannusarvio on noin 500 miljoonaa euroa, josta kaupungin osuus on noin 60 miljoonaa.

Salassapitosäännökset sulkevat valtuutettujen suut

Tampereen kaupunki perusteli Kansi ja areena -hankkeen käsittelyä suljetuin ovin pörssiyhtiön liikesalaisuuksilla. Salassapidettävien tietojen vuotaminen on lain mukaan virkavirhe. Myös luottamusmiesvaltuutetut toimivat virkavastuulla.

Luottamuksen säilyttämiseksi on tärkeää, etteivät salaiseksi luokitellut asiat vuoda meiltä ulos.

Anna-Kaisa Ikonen

Pormestari Anna-Kaisa Ikosen mukaan kaupungin päätöksentekijät käsittelevät hyvin usein salassapidettäviä asioita.

– Salaiset asiat voivat liittyä vaikkapa vanhustenhuoltoon, lastensuojeluun tai yritysten liikesalaisuuksiin. Luottamuksen säilyttämiseksi on tärkeää, etteivät salaiseksi luokitellut asiat vuoda meiltä ulos. Asiasta täytyy käydä vakava keskustelu.

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin (sd.) sanoo, että salassapitosäännösten päivittämisen tarvetta on syytä pohtia. Asia kuuluu eduskunnalle.

– Sellaiset hankkeet, joissa on mukana sekä julkisia että yksityisiä toimijoita, tulevat lisääntymään. On kestämätöntä, jos päätöksenteko tämän seurauksena siirtyy entistä enemmän suljettujen ovien taakse. Lähtökohta on, että päätöksenteko on avointa ja läpinäkyvää.