Kesän juhlasesonki on yhä kultasepän pikkujoulu – Asiantuntija muistuttaa: "Pöytähopean oikea paikka on käytössä"

Moni valmistuu ylioppilaaksi tai ammattiin, ja myös kesähäiden aika on käsillä. Lahjapulmiin löytyy usein ratkaisu arvometalliesineistä. Juhlan hetkellä halutaan edelleen antaa jotain pysyvää. Hopeista kakkulapiota tai ruokailuvälineitä ei pidä jättää kaappiin tummumaan, muistuttaa asiantuntija. Tummuneenkin hopeaesineen puhdistus onnistuu silti kädenkäänteessä, kuten videomme kertoo.

Kotimaa
Yle Uutiset Häme: Kesän juhlasesonki on kultasepän pikkujoulu
Yle Uutiset Häme: Kesän juhlasesonki on kultasepän pikkujoulu

Juhlakausi näkyy niin kultasepänliikkeissä kuin kulta- ja hopeaesineitä valmistavassa hämeenlinnalaisessa Kultakeskuksessa. Kohta jo sata vuotta täyttävässä Kultakeskuksessa on kiire. Kultasepänliikkeisiin on toimitettu timanttikoruja, hopeaesineitä ja muita arvolahjoja. Jos jouluntienoo onkin ylivoimainen, mutta lyhyehkö myyntipiikki, kesä on kuin pikkujoulu, joka kestää aina koulujen alkuun saakka.

Myyntijohtaja Jani Appelbergin mukaan taloudellisesti tiukkoinakin aikoina ihmiset haluavat muistaa vastavalmistuneita ja juhlivia läheisiään.

– Suomalainen ei tingi tästä juhlalahjan ostamisesta. Nyt ostetaan vihkisormuksia, valmistujaislahjoja, timanttikoruja ja kelloja erityisesti.

Appelgrenin mukaan koruja ja jalometalliesineitä ostetaan yhtä paljon kuin ennenkin. Hinnaltaan lahjat saattavat olla aikaisempaa halvempia.

– Määrällisesti menekki on entisenlaista. Ehkä hieman edullisempia lahjoja, mutta edelleen suomalainen muistaa toistaan. Ehdottomasti halutaan pysyviä muistoja, sanoo Appelgren.

Pöytähopeaa kannattaa käyttää

Moni on saanut häälahjaksi salaattiottimet tai kakkulapion, usein kummitäti on kerännyt kummilapselle hopealusikoita. Toimitusjohtaja Ilkka Ruohola tietää, että suomalaisista kodeista löytyy paljon pöytähopeaa, jota otetaan esille vain isoihin juhliin.

Käyttö pitää tuotteet hyvinä ja kunnossa.

Ilkka Ruohola

– Suomalaisen luonteen vieraanvaraisuus varmaan korostuu vielä juhla-aikoina ja uskon, että tänä päivänä myös hyvien ystävien kanssa katetaan arvometalleilla, kauniilla hopeaesineillä.

Hopeaesineiden valmistaja suosittelee niiden käyttämistä mahdollisimman usein. Ahkera käyttäminen myös ehkäisee hopean tummumista.

– Niitä pitää käyttää. Käyttöesineitä ne ovat. Pöytähopean oikea paikka on käytössä, ei piirongin laatikossa. Käyttö pitää tuotteet hyvinä ja kunnossa, vakuuttaa Ruohola.

Korumuoti koristeellisempaa

Yksi pysyväksi muistoksi tarkoitettu esine on tietysti vihkisormus. Niiden hinta on yleensä siinä tuhannen euron tienoilla tai sen yläpuolella. Muotoilija, kultaseppä Assi Aarnimaa-Leinonen myöntää, että koruissakin trendit ja muodit vaihtuvat.

– Muutama vuosi sitten kaikki oli hyvin selkeää ja suoralinjaista, nyt on selvästi romanttisempi ja koristeellisempi tyyli vallalla, kuvailee Aarnimaa-Leinonen.

Korusuunnittelija yrittää työssään pysyä keskitiellä, sillä kallis koru on usein kantajallaan vuosikymmeniä.

– Kun ajatellaan, että niitä käytetään kymmeniä vuosia parhaimmillaan, toivottavasti, niin siinä ei voi kauheasti mennä trendien aallonharjalla. Niitten täytyy olla aika ajattomia.