1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Toimi näin, jos törmäät luonnossa yksinäiseen eläimen poikaseen

Suurin osa poikasista ei ole avun tarpeessa, vaikka siltä voikin näyttää.

Metsäkauriin vasa
Viikon ikäinen metsäkauriin vasa tuotiin Turun eläinhoitolaan kesäkuun toisena päivänä. Emo oli hylännyt vasan Nauvossa. Nyt Pihkaksi nimetty kauris syö kahden tunnin välein tuttipullosta ja vahvistuu kovaa vauhtia.

Alkukesästä luonnossa voi kohdata villieläinten poikasia, jotka näyttävät hylätyiltä. Suurin osa poikasista ei kuitenkaan ole avun tarpeessa.

Eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopra tietää, että ihmiset ovat innokkaita pelastamaan eläinten poikasia. Hän kuitenkin toppuuttelee vähän pelastusintoa.

Jos eläin todella on huonokuntoinen ja selvästi tarvitsee apua, on syytä ottaa yhteyttä lähimpään eläinhoitolaan.

1. Tarkista, onko poikanen oikeasti avun tarpeessa

Suurin osa poikasista ei ole avun tarpeessa, joten on tärkeää tarkistaa, ettei poikasta lähdetä pelastamaan turhaan.

Hyvä keino on ottaa kuva eläimestä ja lähettää se eläinhoitolaan, niin voidaan varmistaa, onko poikanen oikeasti avun tarpeessa.

Heidi Leyser-Kopra

– Esimerkiksi jäniksen poikaset ovat koko päivän yksinään paikassa, jonka emo on katsonut turvalliseksi. Emo käy vain välillä ruokkimassa poikasiaan eikä sitä kuulukaan näkyä lähistöllä, Leyser-Kopra kertoo.

Toinen eläinryhmä, joita helposti pelastetaan, ovat oravanpoikaset. Alkukesästä luonnossa on todella paljon oravanpoikasia, joiden häntä on pörröinen, ei enää lyhytkarvainen. Sen ikäiset poikaset emo on yleensä jo vieroittanut.

Hyvä sääntö on, että jos poikaset näyttävät hyvinvoivilta ja pirteiltä, ne tuskin tarvitsevat ihmisen apua.

– Jos poikanen on hyvin pieni ja nuori, se on kylmettyneen ja viluisen oloinen, voidaan se toimittaa hoitoon. Hyvä keino on ottaa kuva eläimestä ja lähettää se eläinhoitolaan, niin voidaan varmistaa, onko poikanen oikeasti avun tarpeessa, Leyser-Kopra sanoo.

2. Koske eläimeen vain silloin, kun on pakko

Eläimen voi tarvittaessa siirtää turvallisempaan paikkaan, mutta turhaan poikasta ei pidä mennä koskemaan. Eläintä ei myöskään saa missään tilanteessa vangita tai ottaa elätiksi.

Aikaisemmin ihmisiä on varoiteltu siitä, että emo hylkää poikasensa heti, jos siihen tarttuu ihmisen hajua. Leyser-Kopra kertoo, että aivan niin asia ei ole.

– Tärkeintä on, että ei kovin paljon kosketa eikä sylitellä, hän sano.

Linnunpoikasten kohdalla poikasten paikasta toiseen siirtely aiheuttaa vielä vähemmän vahinkoa. Linnut tunnistavat poikasensa äänen, eivät hajun perusteella.

– Esimerkiksi lokinpoikasia joutuu välillä siirtelemään turvallisemmille vesille, kun ne putoavat keskikaupungilla pesistään talojen katoilta. Niitä voi huoletta siirtää jopa 50 metrin päähän alkuperäisestä paikasta, kunhan katsoo, että emo näkee koko ajan, mihin poikasta viedään. 

3. Vettä voi tarjota, ruokkiakin joskus

Tärkeintä on, että ei kovin paljon kosketa eikä sylitellä

Heidi Leyser-Kopra

Ruokkiminen ei välttämättä ole pahasta, mutta on tiedettävä, mitä eläimelle kuuluu antaa.

– Ei poikasilla mitään sitä vastaan ole, jos niitä vähän tukiruokkii. Mutta ei pullaa sorsille eikä mäkkäriruokaa variksille. Esimerkiksi oravanpoikaset voivat olla kovin kiitollisia, jos ne saavat omenanpaloja tai pähkinöitä, Leyser-Kopra sanoo.

Kuumana kesäpäivänä myös veden tarjoaminen voi olla viisasta. Vettä täytyy kuitenkin muistaa tarjota todella matalasta astiasta, sillä esimerkiksi oravanpoikaset hukkuvat hyvin helposti.