1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Iloinen uutinen viikonlopuksi" – japanilaiset ovat helpottuneita metsään jätetyn pojan pelastamisesta

Pitkään Japanissa asunut suomalainen kertoo tapauksen herättäneen Japanissa laajan keskustelun lasten kasvatustavoista. Lapsen vahemmat olivat jättäneet lapsen metsään rangaistukseksi.

Ulkomaat
Uutisvideot: Etsitty japanilaispoika löytyi
Uutisvideot: Etsitty japanilaispoika löytyi

Japanissa riemuittiin perjantaina, kun metsään kadonnut seitsemänvuotias poika löytyi hyvässä kunnossa. Lähes neljä vuosikymmentä maassa asunut suomalainen Raija Okuda kuvaa tunnelmaa helpottuneeksi.

– Tuli iloinen uutinen viikonlopuksi. Täällä on ihmetelty, miten pieni poika on pystynyt selviämään ankarissa olosuhteissa. Yöllä on ollut hyvin kylmä. Häntä on ylistetty paljon. Oikein reipas poika!

Pojan vanhemmat olivat jättäneet pojan yksin metsään viikkoa aikaisemmin Hokkaidon saaren pohjoisosassa. Heidän tarkoituksensa oli ollut rangaista lasta kivien heittelystä.

Tapaus on saanut Japanissa laajaa huomiota. Useat televisiokanavat keskeyttivät normaalit lähetyksensä pojan löydyttyä.

– Tämä juttu on aivan poikkeuksellinen. En ole ikinä kuullut, että lasta olisi noin jätetty metsään.

Lasten kurittamista ei enää hyväksytä entiseen tapaan

Japanissa on tapauksen myötä käyty keskustelua lasten kasvattamisesta ja rankaisemisesta.

– Jokainen vanhempi on joutunut miettimään, miten pitkälle voi mennä lasta opetettaessa, kuten täällä sanotaan, Okuda sanoo.

Lapsen ruumiillinen kurittaminen ei ole yksiselitteisen kiellettyä Japanissa. Asenteet ovat Okudan mukaan kuitenkin muuttuneet vuosikymmenten aikana. Tukkapöllyjä tai läimäytyksiä saattaa nähdä kaupungilla, mutta pitemmälle menevää rankaisemista ei.

Suomen Tokion-suurlähetystössä työskentelevä Tokiko Horiuchi sanoo, että tapauksen myötä mediassa ja netissä on kerrottu tarinoita ankarista rangaistuksista.

– Netissä monetkin ovat kertoneet tarinoita, että minutkin on jätetty lapsena ulos, oven taakse tai varastohuoneeseen.

Isä pyysi julkisesti anteeksi

Pojan isä on pyytänyt televisiossa anteeksi pojaltaan ja kaikilta, joille tapauksesta aiheutui vaivaa. Raija Okudan mukaan tätä myös odotettiin häneltä.

– Japanilaisessa kulttuurissa hänen täytyi pyytää anteeksi, koska hän oli aiheuttanut vaivaa suurelle joukolle ihmisiä. He olivat etsineet lasta metsässä päiväkausia.

On vielä epäselvää, rangaistaanko vanhempia tapauksesta. Perheestä ei ollut Okudan tietojen mukaan tehty aiempia lastensuojeluilmoituksia.

– Jää nähtäväksi, tutkitaanko perheen oloja nyt. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että lapsi palautetaan perheeseen.

Okudan mukaan Japanin talouden heikentyminen viime vuosina on ajanut perheitä ahtaalle.

– Vanhemmat ovat aiempaa stressaantuneempia, ja ärtymys voi kohdistua lapseen.

Lue seuraavaksi