Koe uusi yle.fi

Eurooppalaiset tulkkiopiskelijat kokoontuivat Helsingissä

Eri Euroopan maiden tulkkiopiskelijat kokoontuivat pari viikkoa sitten Helsingissä. Opiskelijoiden kansainvälisen järjestön tapaamisessa jaettiin tietoa ja kokemuksia tulkiksi opiskelusta ja työelämästä eri maissa.

Yle Uutiset viittomakielellä
Tulkkiopiskelijoita Valkea talon auditoriossa Helsingissä.

Noin 120 eurooppalaista tulkkiopiskelijaa 8 maasta valtasi valkean talon Helsingissä. Kyseessä on opiskelijoiden kolmas kansainvälinen tapaaminen.

Nelipäiväinen tapahtuma järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Kansainvälisessä tapaamisessa myös opiskelijoiden kiinnostus oli tapahtuman luonteen mukainen.

– Kansainvälinen viittomisen workshop täyttyi puolessa tunnissa ja ulkopuolelle jäi moni harmittelemaan kun aihe oli niin kiinnostava, kertoo yksi tapahtuman suomalaisjärjestäjistä Emilia Tuuliaho.

Tulkkikoulutus vaihtelee maittain Euroopassa. Samaten kuurojen mahdollisuus saada tulkki. Kansainvälisessä tapaamisessa tapahtumassa opiskelijat pääsevät vaihtamaan tietoja ja kokemuksia koulutuksesta.

– Tulkkikoulutus vaihtelee maittan mm. pituudeltaan. Joissakin maissa koulutus kestää kolme vuotta, ja muissa neljä vuotta. Myös työharjoittelun kesto on kolmesta viikosta 3-4 kuukauteen, Tuuliaho kertoo.

Esimerkiksi Sveitsissä tulkkikoulutus on kolmivuotinen. Ja kuten muuallakin, vaatii työelämään siirtyminen rohkeutta.

– Sanoisin, että kolmen vuoden tulkkikoulutus ei aivan ole riittävä. Mutta täytyy vain hypätä kylmään veteen ja yrittää tutustua kuuroihin. Se on helpointa, sanoo sveitsiläinen tulkkiopiskelija Nina Huttor.