Game of Thronesin karmivin tyyppi näyttelee seuraavaksi Adolf Hitleriä

Jonkun pitää esittää television vihatuimmat roolit, ja nyt se kunnia on brittiläisellä Iwan Rheonilla.

kulttuuri
Iwan Rheon esittää television tämän hetken kuumottavinta roolihahmoa Ramsay Boltonia hittisarjassa Game of Thrones.
Iwan Rheon esittää television tämän hetken kuumottavinta roolihahmoa Ramsay Boltonia hittisarjassa Game of Thrones.All Over Press / Wenn.com

Kuuluisat näyttelijät toisinaan voivottelevat lokeroitumista tietynlaisiin rooleihin – on vitsiniekat, vampit ja kosteasilmäiset hurmurit. Iwan Rheon taitaa paraikaa itse kaivaa syvää kuoppaansa kammottavimpien televisiohahmojen tulkiksi.

Rheon on näytellyt vuodesta 2013 fantasiasarjassa_ Game of Thrones_, joka sai viime vuonna parhaan draaman Emmy-palkinnon eli tv-alan arvostetuimman tunnustuksen. Rheonin roolihahmo Ramsay Bolton on vallanhimoinen (kuten joka toinen muistakin valtaistuinpelin henkilöistä), mutta myös kiduttamisesta ja nöyryyttämisestä suunnattomasti nauttiva hilpeä nuorimies.

Aikakauslehti The Atlanticin lukijat äänestivät Ramsayn äskettäin television vihatuimmaksi mieheksi (siirryt toiseen palveluun), isommaksi pahikseksi kuin Hannibal Lecter tai etsivä Sherlockin arkkivihollinen professori Moriarty. Ramsayn paheksuttavien ansioiden listalla ovat jo panttivankinsa ristiinnaulitseminen ja silpominen, morsiamensa raiskaaminen ja isänsä puukotusmurha useiden muiden surmien ohella. Lisää lienee luvassa tulevissa jaksoissa.

Tosielämässä näyttelijä Iwan Rheon, 31, on tiettävästi lainkuuliainen kansalainen. Mutta mikä onkaan miehen seuraava rooli? Ei sen helpommin rakastettava historiallinen henkilö kuin natsijohtaja Adolf Hitler.

– Se ei tuntunut Hitlerin näyttelemiseltä, koska [elokuva] sijoittuu aikaan ennen hänen hirmutekojaan, Rheon kertoo keskiviikkona julkaistussa brittilehti Independentin (siirryt toiseen palveluun)haastattelussa. Tv-elokuva kertoo Saksan tulevan diktaattorin nuoruusvuosista taiteilijanalkuna.

Rheonille satelee tarjouksia julman psykopaatin rooleihin.

– Haluan pyrkiä pois pahoista pojista, koska todella pelkään lokeroituvani, hän sanoo Independentille.

– Ramsay on ensimmäinen sellainen roolini ja vähän ärsyttää, että juuri sen kaikki tuntevat. Vihaisin, jos se olisi vain sellaista... en haluaisi enää olla näyttelijä.

On brittilahjakkuudella ollut nuorempana toisenlaisiakin rooleja, eikä kaksi pestiä määritä uraa. Kysytään vaikka heiltä:

Murhaajaklovni. Maskin alla Tim Curry.
Murhaajaklovni. Maskin alla Tim Curry.All Over Press

59-vuotiaan Luis Guzmanin pärstä on konnan roolien tunnetuimpia. Puertoricolaisella on vuosikymmenien kokemus kylmäveristen kavereiden esittämisestä huumeparonista linnakundiin muun muassa Carlito's Wayssa, Kylmässä ringissä, Narcosissa ja jopa alamaailman GTA-videopelien äänirooleissa.

58-vuotias Gary Oldman teki läpimurtonsa presidentin murhasta tuomittuna Lee Harvey Oswaldina elokuvassa JFK – avoin tapaus. Oldman profiloitui kolmekymppisenä roistorooleihin Bram Stokerin Draculassa, True Romancessa, Leonissa, The Fifth Elementissä ja Air Force Onessa. Sittemmin elokuvamaailman hyvikseksi hänet pesi neljän elokuvan mittainen keikka Harry Potterin kummisetänä.

Entä Potter-elokuvien hähmäinen Kalkaros? Häntä esitti tammikuussa 69-vuotiaana kuollut Alan Rickman. Arvostettu näyttelijä nähtiin myös pääpahiksena Die Hardissa, Nottinghamin sheriffinä 90-luvun Robin Hoodissa ja nimiroolissa Rasputinissa.

Sanooko nimi Tim Curry mitään? Ehkä ei, mutta kasvot kyllä. Mies on kuin luotu valkokankaan vihatuimmaksi ja on tätä toteuttanut Kolmen muskettisoturin kardinaali Richelieuna, Yksin kotona 2:n pirullisena hotellivirkailijana, Se-kauhuelokuvan tappajapellenä ja aivan alun perin Rocky Horror Picture Show'n tohtori Frank-N-Furterina.

Curry on 70-vuotias. Uusi pahisroolien sukupolvi saa marssia esiin Iwan Rheon etunenässä. Vielä nuorempia taitajia löytyisi samasta Game of Thrones -sarjasta: Sadistista lapsikuningasta näytellyt 24-vuotias Jack Gleeson nosti myös roolinsa vihatuimpien televisiohahmojen äänestyksessä kärkikymmenikköön.

Gleeson vannoi jo lopettavansa näyttelemisen tykkänään raskaan raakalaisroolinsa jälkeen. Toivo televisioon paluusta vielä elää nuorukaisen palattua viime vuonna teatterilavalle.