Kansanedustaja huolissaan: “On riski, että yksintulleita lapsia palautetaan lähtömaihin”

Yli kaksi tuhatta yksin tullutta lasta odottaa turvapaikkapäätöstä Suomessa. Keskustan Aila Paloniemen mukaan on mahdollista, että osa heistä karkotetaan epävakaisiin lähtömaihin turvapaikkapolitiikan tiukennettua.

Kotimaa
Vuosaaren vastaanottokeskukseen on tuotu vapaaehtoisten avulla suomalaisten lahjoittamia tavaroita.
Sasha Silvala / Yle

Suomi on höllentänyt arvioita Afganistanin, Irakin ja Somalian turvallisuustilanteista. Keskustan Aila Paloniemi on huolissaan, että tämä johtaa epäinhimillisiin päätöksiin erityisen haavoittuvassa asemassa olevien kohdalla.

– Nämä eivät ole mielestäni turvallisia maita. Miten yksintulleiden lasten käy, nyt kun tulijoita on paljon ja resursseja vähän, kysyy Aila Paloniemi.

Paloniemi kertoo keskustelleensa asiasta lastensuojelujärjestöjen kanssa. Nekin ovat huolissaan siitä, että tiukempi turvapaikkapolitiikka voi johtaa alaikäisten palautuksiin.

Aila Paloniemi.
Aila Paloniemi, Keskusta.Yle

– Kyllä riski on olemassa. Käsitykseni mukaan lapsia palautettiin Afganistaniin jo useita vuosia sitten, sanoo Paloniemi.

Suurin osa viime vuonna yksintulleista lapsista odottaa edelleen päätöstä. Jonossa on noin 2400 alaikäistä.

On mahdoton sanoa, miten uudet tiukemmat arviot Afganistanin, Irakin ja Somalian suhteen vaikuttavat.

Yli 2 400 lasta jonossa

Yksin tulleet alaikäiset ovat erityisen haavoittuva ryhmä, siksi heidän tulee saada erityiskohtelu pakolaissopimusten mukaan.

Maahanmuuttoviraston mukaan tämä on tähän mennessä toteutunut.

– Alaikäisten perusteet käsitellään yksilöllisesti. Mikäli turvapaikkaa ei myönnetä, on varmistettava, että palautettaessa on joku vastassa. Palautusolosuhteet tulee olla turvalliset. Tuo on aika hankalaa Somaliassa, Irakissa ja Afganistanissa, kommentoi turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että turvapaikkaa tai toissijaista suojelua vailla jääneet lapset ovat saaneet oleskeluluvan. Oleskelulupa on myönnetty inhimillisistä ja yksilöllisistä syistä.

Tilastot kertovat, että tämän vuoden alussa noin kolmannes yksin tulleista lapsista sai oleskeluluvan juuri tällä perusteella.

Huhtikuun loppuun mennessä oli tosin ratkaistu vain vajaa 200 tapausta, joista reilu kolmannes sai oleskeluluvan inhimillisistä syistä. Vain neljä lasta sai kielteisen päätöksen. He olivat kaikki Afganistanista.

Monet ehtivät täyttää 18 vuotta

Jonossa olevista moni ehtii täyttää 18 vuotta ennen päätöstä. Heidän näkökulmastaan se on ikävä asia.

Maahanmuuttovirasto ei ota huomioon minkä ikäisenä hakija on tullut Suomeen. Virasto katsoo ainoastaan sitä, minkä ikäinen henkilö on päätöstä tehdessä.

Moni alaikäinen ehtiikin muuttua aikuiseksi turvapaikkajonossa ja tämä voi johtaa kielteiseen päätökseen. Aikuisiin sovellettavat säännöt ovat tiukemmat, kerrotaan Maahanmuuttovirastosta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus