1 000 kilometrin kävelyn tärkeimmät varusteet: Kengät ja kaikkien kelien vaatteet

Elias Lönnrotin ensimmäisen runonkeruumatkan jalanjäljissä kulkeva Kalevala-kävely alkaa sunnuntaina Sammatin Paikkarin Torpalta. Tuhannen kilometrin mittaiselle ja kaksi kuukautta kestävälle kävelymatkalle on ilmoittautunut etukäteen vajaa sata kävelijää. Alusta loppuun reitin kävelee tällä tietoa neljä ihmistä.

Kotimaa
Vaeltajat tiellä
YLE / Maarit Piri-Lahti

Kalevala-kävelyn järjestäjä Antti Holopainen valmistautui kahden kuukauden urakkaan perjantaina iltapäivällä hyvillä mielin. Ainakin kävelykunnon pitäisi olla kohdallaan.

Kalevala-kävelyn reitti.
Via Kalevala

– Me etenemme 20 kilometrin päivävauhtia ja olen ihan käytönnössä kokeillut, että se onnistuu aika helposti.

Kävelijöiden mukana kulkee kaksi asuntoautoa, joten kaikkia varusteita ei tarvitse itse kantaa.

– Tärkein varuste on hyvät kengät. Päälle t-paita ja sään mukaan pitkät tai lyhyet housut. Hyttyssuojalle tuntuisi myös olevan käyttöä. Lisäksi tarvitaan vaatteita kaikkiin mahdollisiin kesäkeleihin. Tärkeää on myös henkinen latautuminen, eli arjen rytmin kytkeminen pois päältä, Holopainen huomauttaa.

Kalevalasta matkailubrändi?

Kävelytapahtuma pyrkii edistämään sekä kansanterveyttä että kotimaan matkailua. Kalevala voisi Holopaisen mielestä nousta jopa matkailubrändiksi.

– Suomessa on hieno perinnekulttuuri, mutta sen matkailullinen hyödyntäminen on ihan lapsenkengissä. Kylien ja maisemien katseleminen on kuitenkin jollain tavalla trendikästä ja sen tyyppistä matkailua voisi kehittää myös tänne pohjolaan.

Sunnuntaina Elias Lönnrotin synnyinkodista käynnistyvä Kalevala-kävely päättyy Venäjän Uhtuaan elokuun alussa.