Hyppää sisältöön

”Presidentti yrittää vaientaa arvostelijansa” - Turkissa joutuu herkästi oikeuteen Erdoğanin kunnian loukkaamisesta

Turkissa presidentin kunnian suojelu on poikinut kaksituhatta oikeusjuttua. Äskettäin entinen Miss Turkki sai ehdollisen vankeusrangaistuksen presidentin kunnian loukkaamisesta. Turkkilainen tuomioistuin pähkäilee myös, onko presidentti Recep Tayyip Erdoğanin vertaaminen Taru sormusten herrasta -fantasiaromaanin hahmoon rikos.

Kuvat, jossa Erdoğania verrataan Klonkkuun leivisivät viime vuonna vauhdilla Twitterissä. Kuva: Kuvakaappaus Twitteristä.

Asianajaja Özgür Urfa on eräänlainen presidentillisen kunnian asiantuntija. Urfa työskentele kahden hengen asianajotoimistossa, joka on ottanut hoitaakseen noin 50 tapausta, jossa asiakas on syytteessä presidentin kunnian loukkaamisesta.

– Näitä tapauksia riittää. Meille tulee keskimäärin kaksi uutta juttua viikossa, Özgür Urfa kertoo, ja selailee syytenippua.

Tapaamme hänen pienessä toimistossaan Istanbulin keskustassa.

Mielenosoitukset ja some seurannassa

Syytteitä nostetaan niin mielenosoituksissa huudetuista iskulauseista kuin kirjoituksista sosiaalisessa mediassa.

Yksi Urfan asiakkaista, 22-vuotias opiskelija Nuray Uçar, on juuri käymässä. Uçar päätyi syytettyjen penkille, kun yliopistolle ripustettiin juliste, jossa luki ”varas, tappaja, Erdogan”.

– Joku ilmiantoi meidät. Tosin meille näytettiin kuulusteluissa kuvaa, jossa ripustamme seinälle aivan toisenlaisen julisteen, joka liittyy kaivosonnettomuutta koskevaan keskusteluun, Nuray Uçar kertoo.

Nuray Uçar joutui syytteeseen Turkin presidentin kunnian loukkaamisesta. Kuva: Tom Kankkonen / YLE

Hänen mielestään presidentin kutsuminen varkaaksi ja tappajaksi on sinänsä aivan oikein ja osa ilmaisunvapautta.

Poliittisia oikeusjuttuja

Presidentin kunnian loukkaamisesta voi Turkissa saada vankeutta vajaasta vuodesta aina neljään vuoteen asti. Useimmissa tapauksissa "kunnianloukkaajia” on tuomittu ehdonalaiseen vankeuteen, mutta tuomioista on valitettu.

Asianajaja Özgür Urfa ei pidä presidentin kunniasta nostettuja juttuja varsinaisina oikeusjuttuina. Kyse on politiikasta.

– Presidentti yrittää vaientaa arvostelijansa oikeudenkäynneillä, Urfa sanoo.

Osa syytteistä on varsin omalaatuisia. Yhdessä tapauksessa syyttäjä tulkitsi Erdoğanin sanojen lainaamista kunnianloukkaukseksi. Oppositiopoliitikko oli ripustanut puolueensa toimiston seinälle julisteen, jossa Erdoğan arvosteli neuvotteluja kurdisissien kanssa. Siinä vaiheessa Erdoğan kuitenkin neuvotteli sissien kanssa, joten syyttäjä ryhtyi toimiin.

Onko Klonkku hyvä vai paha?

Toinen erikoinen oikeudenkäynti koskee kuvasarjaa, jossa rinnakkain ovat presidentti Erdoğan ja Taru Sormusten Herra -kirjoista ja -elokuvista tuttu Klonkku-hahmo. Turkkilainen lääkäri, joka julkaisi vertailukuvat Twitter-tilillään, sai potkut ja on nyt syytteessä presidentin kunnian loukkaamisesta.

Oikeudenkäynti etenee hitaasti, koska tuomioistuimella on vaikeuksia päättää, onko Klonkku paha vai hyvä hahmo.

Entinen Miss Turkki Merve Büyüksaraç tuomittiin puolestaan runsaan vuoden ehdonalaiseen vankeuteen runosta, jossa kerrottiin varastavasta johtajasta. Büyüksaraç oli jakanut tekstin Instagram-tilillään.

Presidentin kannattajat ilmiantajina

Korruptio- ja väkivaltasyytökset ovat varmin tapa joutua vaikeuksiin. Useimmiten oikeusjutut lähtevät liikkeelle presidentin kannattajien ilmiannoista. Yhdessä tapauksessa oman vaimonsa kanssa riitaantunut mies ilmiantoi vaimonsa presidentin kunnian loukkaamisesta.

Presidentin asianajajat ovat myös aktiivisia oikeudenkäynneissä.

Tuomioistuimissa on edelleen riippumattomia tuomareita.

Özgür Urfa, asianajaja

”Varas, tappaja, Erdoğan” on yleinen iskulause presidentin vastaisissa mielenosoituksissa. Syytteitä nostetaan koko ajan lisää, mutta asianajaja Özgür Urfa on toiveikas.

Kaikki tuomarit eivät taivu

– Tuomioistuimissa on edelleen riippumattomia tuomareita. Esimerkiksi juuri näistä ”varas, tappaja” -iskulauseista on tullut vapauttavia tuomioita, Urfa kertoo.

Hänen mukaansa tuomioistuimet arvioivat usein tarkkaan, onko kyse kunnianloukkauksesta vai presidentin arvostelusta, mikä on osa ilmaisunvapautta.

Nuray Uçar ei myöskään vaikuta lannistuneelta. Hänen mukaansa yliopistoissa vastustetaan presidentin ja hallituksen suunnalta tulevaa poliittista painostusta.

– Poliittisesti nimitetty rehtorimme yritti kyllä kieltää julisteiden ripustamisen ja aineyhdistysten kokoukset, mutta hän joutui perääntymään, Uçar kertoo ennen kuin hän lähtee kohti yliopistoa. Kirjallisuuden opinnot kutsuvat.

.
.