"Nainen minihameessa voi olla virkamies" – Asiantuntijan vinkki turvapaikanhakijoille

Vapaaehtoiset ja järjestöt kertovat turvapaikanhakijoille, mitä bikineissä, minihameissa ja shortseissa kesähelteillä hymyssäsuin kulkevista suomalaisista pitäisi ajatella.

turvapaikanhakijat
Naiset korkokengissä kävelee hiekalla.
Ilpo Musto / AOP

Vapaaehtoisten ja järjestöjen halu auttaa turvanpaikahakijoita sopeutumaan Suomeen ei ole laantunut. Kesän tultua turvapaikanhakijoille on kerrottu muun muassa suomalaisten tavasta pukeutua bikineihin ja minihameisiin ja siitä, miten asiaan pitäisi suhtautua. Tietoa tarjotaan vierailuilla vastaanottokeskuksissa ja sosiaalisessa mediassa.

Väestöliitto on yksi järjestöistä, jonka työntekjät ja vapaaehtoiset ovat selittäneet turvapaikanhakijoille suomalaisten intoa kuoriutua vaatteistaan. Turvapaikanhakijoiden kanssa on keskusteltu siitä, että Suomessa aurinko voi olla kateissa kuukausikaupalla. Lämpiminä kesäpäivinä monet haluavat nauttia paisteesta.

– Kerron, että se tarkoittaa sitä, että he ottavat päällysvaatteet pois, ja voi hyvinkin olla, että bikineillä tai alusvaatteilla otetaan aurinkoa. Tämä ei ole mitenkään epänormaalia, tämä on tavallista ja kannattaa tähän tilanteeseen yrittää sopeutua, kuvailee Väestöliiton monikulttuurisuuden asiantuntija Mina Zandkarimi turvapaikahakijoien kanssa käytyjä keskusteluja.

Mina Zandkarimi korostaa, että kukaan ei ole sanonut hänelle, että vähäpukeinen nainen olisi jonkinlainen viesti.

– Mutta olen itse sanonut, että jos nainen pukeutuu vähiin vaatteisiin, se ei tarkoita sitä että hän on huono nainen tai halpa nainen. Meillä on esimerkiksi kuvia, joissa nainen on pukeutunut vaikkapa minihameeseen. Olen itse sanonut heille, että tämä nainen voisi hyvinkin olla virkamies, joka päättää sinun turvapaikka-asioistasi.

Kesävideolla kova suosio

Turkulainen Hasan Alazawii ei jäänyt pyörittelemään peukaloitaan kun hän tajusi, että monien maahantulijoiden tiedonjano on yhä valtava. Hän teki internetiinvideon (siirryt toiseen palveluun), josta löytyy vastauksia siihen, mitä turvapaikanhakijoiden pitäisi ajatella auringon kanssa kanssa kilpaa hymyilevistä bikiniasuisista naisista.

Olen sanonut, että tämä nainen voisi olla virkamies, joka päättää sinun turvapaikka-asioistasi.

Mina Zandkarimi

Videolla muistutetaan turvapaikanhakijoita siitä, että naisia pitää lähestyä kunnioittavasti ja heidän tahtoaan noudattaa. "Mahdollisuuksien kesä"-videon tarkoituksena on varmistaa, että pelisäännöt olisivat kaikilla tiedossa ja ikäviltä välikohtauksilta vältyttäisiin.

Alazawii sanoo, että valtaosa turvapaikanhakijoista on nähnyt videon. Video on suomenkielinen, mutta siitä on arabian kielellä tekstitetty versio Facebookissa.

Videoita toivotaan lisää

Hasan Alazawii korostaa, että hän ei halua loukata, syyllistää tai syyttää ketään. Hän haastaa turvapaikanhakijat käyttäytymään vilpittömästi ja ilmiantamaan kaikki häiriköt ja ahdistelijat.

– Olen saanut erittäin hyvää palautetta videosta. Ihmiset ovat olleet hyvin vastaanottavaisia, he ovat pyytäneet lisää tämäntyppisiä videoita. He haluavat lisää tietoa, koska haluavat integroitua tähän yhteisöön. Tämä video on tietyntyyppinen työkalu ihmisille, jotka haluavat integroitua yhteiskuntaan.

Video on työkalu ihmisille, jotka haluavat integroitua yhteiskuntaan.

Hasan Alazawii

Alazawiin mielestä tietoa pitää jakaa yhä, vaikka näistä asioista olisi ehkä kerrottu jo aiemminkin. Etenkin nuorille miehille kertaus on tarpeen

– Emme me voi tietää, kuinka paljon tietoa he ovat saaneet, ja mitä on jäänyt mieleen.

Milloin saa koskea?

Mina Zandkarimi korostaa, että maahan tulleilla on oikeus saada tietoa sitä, minkälaisia lakeja ja tapoja Suomessa noudatetaan. Itsemääräämisoikeus on yksi niistä asioista, jota painotetaan erityisesti.

Iranista Suomeen tullut Zandkarimi muistuttaa, että Lähi-idän ja Afrikan maissa ei anneta Suomen tapaan seksuaalikasvatusta alakoulusta alkaen.

Emme voi tietää, kuinka paljon tietoa he ovat saaneet, ja mitä on jäänyt mieleen.

Hasan Alazavii

– On ehkä vähän epäselvää, että kun toinen osapuoli sanoo ei, saako silloin koskea vai ei, ja missä rajat parisuhteessa menevät.

Nuoret toivovat käytännön neuvoja siihen, mitä pitäisi tehdä, jos kiinnostuu jostakin ihmisestä. Suomalaisten tapa pysytellä 70 sentin "turvavälin" päässä vierasta ihmisestä herättää paljon mielenkiintoa.

Koulutetut lähettiläät apuna

Väestöliitto on kouluttanut avuksi viestin viemisessä eteenpäin liki seitsemänkymmentä vapaaehtoista lähettilästä eri puolilla Suomea. Loppukesästä ja syksyllä heitä kurssitetaan työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamassa TATU-hankkeessa vielä lisää.

Meidän kaikkien pitäisi osata käyttäytyä.

Mina Zandkarimi

– Mutta eihän voi puhua pelkästään turvapaikanhakijoista tai maahanmuuttajista. Meidän kaikkien pitäisi osata käyttäytyä, korostaa Mina Zandkarimi.

Hasan Alazawiin mielestä on tärkeää, että Suomeen tulleet oppivat maan tavat, jotta voivat asua ja elää täällä samalla tavoin kuin muutkin. Hän tuli Irakista Suomeen 90-luvun lopussa.

Alazawiin videoiden tarkoituksena ei kuitenkaan ole vain opastaa maahantulijoita. Hänen ideoimansa "Vapauta mielesi" -projektin tavoitteena on yhdistää suomalaisia ja maahanmuuttajia ja kertoa asioista avoimesti.

Korjattu 7.6.2016 klo 10.00 Mina Zandkarimi on tullut Suomeen Iranista, ei Afganistanista.