1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Näin kilpailukykysopimuksen ratkaiseva neuvottelupäivä eteni

Kuukausien neuvottelurupeama on enää Metalliliiton valtuuston ja Ammattiliitto Pron hyväksymistä vaille valmis.

politiikka
Kädenpuristus.
Yle Uutisgrafiikka

Kilpailukykysopimuksen syntymistä on povattu jo useampina päivinä ja aikarajat on ylitetty monta kertaa. Viime aikoina neuvottelut ovat jumittaneet Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden kiistaan työajan pidennyksestä. Perjantaina kabineteissa saatiin vihdoin valmista, kun Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelijat löivät kättä päälle.

Osapuolet väänsivät yksityiskohdista eilen torstaina myöhään yöhön ja muutaman tunnin hengenvedon jälkeen palasivat saman pöydän ääreen perjantaina aamulla. Valmista piti tulla puoleenpäivään mennessä, mutta – kuten monta kertaa aiemmin – takarajasta mentiin taas heittämällä yli.

Lyly johti täysillä loppuun asti

Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden vielä etsiessä sopua Lauri Lyly johti viimeisen kokouksensa SAK:n puheenjohtajana ennen eläkepäiviä. Kokouksessa SAK hyväksyi kilpailukykysopimuksen sillä ehdolla, että palvelualojen ammattiliitto PAM ja Metalliliitto ovat mukana sopimuksessa.

Puolenpäivän aikaan Ylemmät Toimihenkilöt näytti kilpailukykysopimukselle vihreää valoa ja Kuntatyönantajat hyväksyi sopimuksen ehdollisena.

Heti perään toinen vaa'ankieliasemassa ollut liitto, palvelualojen PAM, hyväksyi sopimuksen, jos Metalliliitto saadaan mukaan. PAMin puheenjohtajan Ann Selinin mukaan päätös ei ollut helppo, mutta tärkeimmäksi perusteluksi nousi orastavan talouskasvun tukeminen ja valtava työttömyys, jota on pyrittävä helpottamaan.

Palkansaajien verotus kevenee todennäköisesti 415 miljoonaa

Iltapäivällä Teknologiateollisuuden ja Metalliliiton neuvottelujen yhä venyessä keskusjärjestö STTK:n hyväksyi tahollaan kilpailukykysopimuksen. STTK asetti hyväksymiselle kaksi ehtoa. Sen, että Metalliliitto lähtee mukaan sopimukseen ja että kaikki keskusjärjestöt toteavat sopimuksen olevan riittävän kattava. Samassa yhteydessä viimeinen keskusjärjestö Akava hyväksyi sopimuksen yksimielisesti, mutta niin ikään ehdollisena.

Illansuussa Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies asteli Etelärannassa tiedotusvälineiden eteen kertoakseen, että myös EK hyväksyi kilpailukykysopimuksen. EK:n alustavien laskelmien mukaan sopimuksen kattavuus on noin 85 prosentin luokkaa, kunhan Metalliliitto ja Teknologiateollisuus pääsevät yhteisymmärrykseen. Tämä tietäisi hallituksen lupaamaa 415 miljoonan euron veroalea palkansaajille ensi vuonna.

Metalli viimeinen kanto kaskessa

Kilpailukykysopimuksen lopullinen sinetti vaatii vielä Metalliliiton valtuuston hyväksynnän. Liiton hallitus hyväksyi sopimuksen perjantaina iltayhdeksältä niukasti äänin 12–8. Metalliliiton valtuusto kokoontuu kesäkuun 10. päivä. Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto aikoo kuitenkin suositella sopimusehdotuksen hyväksymistä.

Metallin lisäksi Ammattiliitto Pron hallitus käsittelee neuvottelutuloksia vielä ensi maanantaina. Oletus kuitenkin on, että Pro hyväksyy neuvotteluratkaisun.

Kaiken kaikkiaan perjantai-iltana yksityisen sektorin neuvotteluissa saavutettu sopu kattaa palkansaajista noin 80 prosenttia. Kuntapuolella, valtiolla ja kirkon sopimusaloilla kattavuus on kaikilla sata prosenttia.

Lue seuraavaksi