WHO tekee riskiarvion zikaviruksesta Rion olympialaisten takia

Maailman terveysjärjestö WHO järjestää lähiviikkoina kokouksen, jonka tarkoituksena on arvioida Brasiliassa leviävän zikaviruksen vaikutuksia Rion olympialaisiin.

Ulkomaat
Tutkija työskentelee laboratoriossa.
Daniel Bockwoldt / EPA

Zikavirusta seuraava WHO:n hätäkomitea aikoo kesäkuun aikana järjestettävässä kokouksessaan pohtia Brasilian virustilannetta. Yhtenä aiheena on myös viruksen leviämisriski elokuussa, Rion olympialaisten aikana.

WHO:n tiedottajan mukaan järjestö tekee kokouksessaan kansanterveyteen liittyvän riskiarvion, jonka perusteella Kansainvälinen olympiakomitea voi tehdä itsenäisesti päätöksen olympialaisten järjestämisestä.

Hyttysten levittämän zikaviruksen on todettu aiheuttavan vakavia sikiövaurioita, ja se on kytketty pienipäisyyteen eli mikrokefaliaan. WHO on kehottanut raskaana olevia naisia välttämästä matkustamista alueille, joissa zikavirusta esiintyy.

Yli 150 asiantuntijaa vaati viime viikolla julkisessa kirjeessä Rio de Janeiron olympialaisten lykkäämistä tai siirtämistä zikaviruksen aiheuttaman uhan takia. Asiantuntijajoukko vaati WHO:ta kokoamaan riippumattoman asiantuntijaryhmän neuvomaan Kansainvälistä olympiakomiteaa. Kirjeessä kyseenalaistettiin WHO:n oma riippumattomuus, koska järjestö on olympiakomitean virallinen kumppani.

Rion kesäolympialaiset alkavat elokuun viidentenä päivänä.

Lähteet: Reuters