Al-Qaidan aluejärjestö kasvattaa muskeleitaan Pakistanissa

Useiden epäonnistuneiden terrori-iskujen jälkeen liike on keskittynyt tekemään kostoiskuja poliiseja vastaan. Tiedustelulähteet uskovat, että järjestö suunnittelee suurta iskua.

Ulkomaat
ihmisiä ja autoja kadulla
Pakistanilaiset turvallisuusviranomaiset tutkivat poliisiautoa, joka joutui tuntemattomien asemiesten hyökkäyksen kohteeksi Karachissa tuokokuussa 2016.Shahzaib Akber / EPA

Terroristijärjestö al-Qaidan paikallinen haara vahvistuu Pakistanissa. The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) -sanomalehden mukaan Pakistanin viranomaiset pelkäävät, että Intian niemimaan al-Qaida (al-Qaeda in the Indian Subcontinent, AQIS) suunnittelee seuraavaa, suurta iskua.

Pakistanin tiedustelulähteiden mukaan toistaiseksi on epäselvää, suunnitteleeko AQIS iskua Pakistanissa, Etelä-Aasiassa tai länsimaissa.

Myös Yhdysvaltojen sotilaslähteet ovat arvioineet, että al-Qaida näyttäisi suunnittelevan jotakin.

AQIS on vahvistunut erityisesti eteläisessä Karachin kaupungissa, jossa sen arvioidaan keränneen kaduilta ainakin pari tuhatta taistelijaa. Liike vaikuttaa muuttaneen strategiaansa ja toimivan hyvinkin paikallisesti Karachin ympäristössä.

AQIS on al-Qaidan kahden vuoden kehitystyön tulos. Al-Qaida tiedotti järjestön perustamisesta syyskuussa 2014.

Paikallisuus vain pintaa

Terrorismin asiantuntijat kuitenkin uskovat, että liikkeen toiminta Karachissa on vain pieni osa al-Qaidan toimista Pakistanissa. Useat islamisti-liikkeet kamppailevat näkyvyydestä Pakistanissa. AQIS on tehnyt useita iskuja Pakistanissa, mutta vain muutamat niistä ovat onnistuneet.

Viime aikoina liike on tosin tehnyt useita kostoiskuja Pakistanin poliiseja vastaan. Tarkoitus on ilmeisesti ollut pelotella poliiseja.

Lisäksi AQIS on tiivistänyt yhteydenpitoaan Pakistanin muihin islamistiryhmiin.

Pakistanin armeija on viime aikoina lisännyt kovaotteisia hyökkäyksiään maassa toimivia terroristiryhmiä vastaan, mikä on ajanut liikkeitä al-Qaidan sateenvarjon alle.

Toisaalta Pakistanin terrorismin torjuntaa on syytetty kaksilla rattailla ajamisesta: armeija on iskenyt voimalla hallitusta vastustavia terroristiliikkeitä vastaan, mutta esimerkiksi terroristijohtaja Osama bin Laden piileskeli lähellä Pakistanin armeijan koulutuskeskusta.