Etelä-Ruotsissa vakava vesipula – "Olkaa kilttejä, älkää tulko Öölantiin"

Öölannissa vesi saattaa loppua kesän aikana, vaikka saarelle rakennetaan mantereelta vesiputki. Maanviljelijät ja matkailuyrittäjät riitelevät keskenään, miten vesipulaan on reagoitava.

ilmasto
avara ylänkö
Öölannin kalkkikiviylänköäElapied

Ruotsin kaakkoisosassa, sekä Gotlannin ja Öölannin saarilla vallitsee vakava kuivuus. Monilla seuduilla ei ole koskaan mitattu yhtä matalaa pohjaveden tasoa.

Pohjaveden vähyys havaittiin jo viime syksynä. Tuolloin maaperä on valmis ottamaan vastaan taivaalta satavaa vettä ja lunta, mutta sademäärä jäikin erittäin vähäiseksi.

Säätieteilijät pelkäävät, että vesipula tulee edelleen pahenemaan koko kesän, sillä pohjavesivarastot eivät täyty ennen syyssateita.

Kesällä tavanomaiset vesisateet eivät imeydy maahan, sillä lämmin sää haihduttaa vettä ja kasvit imevät sitä itseensä, kertoo Ruotsin geologisen tutkimuskeskuksen tutkija Bo Thunholm Ruotsin TV:lle SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

Hänen mukaansa edes pohjavesivarantojen hupenemisen pysäyttäminen edellyttäisi kuukauden kestävää sadejaksoa ja viileää säätä. Sellaista ei ole näköpiirissä.

Vesiriita Öölannissa

Vaikein tilanne on ehkä Öölannin saarella. Valmiusviranomaiset varoittavat, että vesi saattaa yksinkertaisesti loppua hanoista.

Saaren tärkeimpiä elinkeinoja ovat maatalous, elintarviketeollisuus ja matkailu. Elinkeinojen edustajat ovat alkaneet riidellä, mitä toimenpiteitä vesipulan suhteen olisi syytä tehdä.

Mörbylångan kunnan kunnanvaltuutettu Pia Schröder esitti uutislähetyksessä vetoomuksen, jotta turistit eivät tänä kesänä tulisi Öölantiin.

– Olen ajatellut, että tänä vuonna pidämme hiukan taukoa, sanomme ihmisille, että "jos teillä on mahdollisuus valita, olkaa kilttejä ja älkää tulko Öölantiin. Olette kyllä tervetulleita, otamme teidät avosylin vastaan, mutta tänä vuonna on hiukan hankalaa. Meillä ei ole vettä".

Schröderillä itsellään on maatila, jonne tuodaan vettä tankkiautoilla. Silti vesi ei hänen mukaansa riitä.

– Tilanne on kriisin ja katastrofin välimailta. Itse käyn suihkussa enää kerran viikossa, enkä varmaan voi enempää säästää. Mutta turistit tuskin haluavat tätä lomallaan.

Schröderin lausunto on nostattanut raivoa matkailuyrittäjien keskuudessa. Häntä on kehotettu mm. muuttamaan mannermaalle.

Ruotsin hallitus on reagoinut Öölannin vesipulaan jo keväällä. Tuolloin päätettiin rakentaa mantereelta saarelle vesiputki. Se helpottaa vesipulaa, mutta ei ratkaise koko ongelmaa.