Syyrian armeija avasi uuden rintaman – onko käynnissä "kilpajuoksu Raqqaan"?

Syyrian armeija lisää Isis-järjestön ahdinkoa. Armeija tunkeutui Isisin valtaamaan Raqqan maakuntaan ensi kertaa sitten vuoden 2014. Raqqaa kohti hyökätään nyt kahdelta suunnalta.

Syyria
pommituksen nostattamia savupilviä
Arkistokuva. Venäjän ilmaisku Damaskoksessa.CCTV

Syyrian armeija on Venäjän ilmavoimien tukemana aloittanut uuden hyökkäyksen ääri-islamistista Isis-järjestöä vastaan. Armeija on tunkeutunut Isisin hallussaan pitämän Raqqan maakunnan alueelle, kertoo Syyrian oppositiota kannattava järjestö Syrian Observatory for Human Rights.

Armeijan hyökkäys suuntautuu lännestä kohti Tabaqan kaupunkia, joka sijaitsee Eufratjokeen tehdyn tekojärven, Assadjärven rannalla. Tabaqassa on mm. lentokenttä ja Isisin suuri asevarikko, kertoo libanonilainen al-Akhbar-sanomalehti.

Kartta.
Yle uutisgrafiikka

Hyökkäävien joukkojen kerrotaan olevan noin 35 kilometrin päässä Tabaqasta, josta taas Raqqaan on noin 40 kilometriä.

Syyrian armeija ei myönnä, että hyökkäyksen kohteena olisi Isisin pääkaupunki Raqqa. Tabaqasta johtaa tie myös toiseen suureen Isisin hallussa olevaan kaupunkiin, Deir ez-Zoriin.

Erityisesti libanonilaisissa tiedotusvälineissä on kuitenkin jo alettu puhua "kilpajuoksusta Raqqaan". Kurdijoukot ja niitä tukevat Syyrian opposition taistelijat ovat jo noin viikon ajan hyökänneet Turkin rajan suunnasta ja vallanneet Raqqan pohjoispuolisia alueita.

Tätä hyökkäystä tukevat Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmavoimat, joiden käytössä on mm. Välimerelle sijoitettu lentotukialus Harry S. Truman. Mukana on myös Yhdysvaltain armeijan erikoisjoukkoja, jotka eivät kuitenkaan osallistu itse sotatoimiin.

Isis-järjestö on nyt suuren paineen kohteena, sillä Irakin armeija hyökkää samaan aikaan Isisin hallussa olevaan Fallujan kaupunkiin.

Lähteet: Reuters, AFP