Seniorit haastoivat muistelemaan menneitä junamatkalla: "Muutot ovat osa suomalaisten elämää"

Pitkospuut, juurakot ja keinutuolit ottivat vastaan matkustajia tänään Porin rautatieasemalla. Osa haastettiin muistelemaan menneitä jo junamatkan aikana.

rautatieliikenne
nainen ja lapsi ottavat vastaan junamatkustajia puulaatikoiden päällä
Päivi Meritähti / Yle

Lähes miljoona suomalaista muuttaa vuosittain maan sisällä. Moni on muuttanut paremman elämän toivossa myös ulkomaille. Muutot pitävät sisällään erilaisia tarinoita. Yksi niistä on Kalevi Lipposen.

– Minun muuttoni ovat olleet hyvin tyypillisiä. Muutin maalta kaupunkiin ja vaihdoin seuraavaan opiskelupaikan ja töiden perässä useampaan otteeseen.

Nykyään Porissa asuva Lipponen on jo eläkkeellä eikä haaveile enää muutosta. Joillekin muutot ovat aiheuttaneet kipeitä muistoja. Hänelle ne ovat olleet uusia seikkailuja.

– Olen muuttanut aina omasta halustani ja kokenut sen hyvänä asiana. Toki Kainuusta piti alun perin muuttaa pois siksi, että siellä ei ollut töitä. Muutot ovat kuitenkin tuoneet mukanaan mielenkiintoisia asioita.

Positiivista muuttomieltä muillekin

Kalevi Lipponen haluaa jakaa positiivista muuttomieltä myös muille. Hän vastaanotti performanssiryhmä Perhosmarssin kanssa tänään Porin rautatieasemalle saapuneita matkustajia.

– Haluamme jututtaa mahdollisimman montaa ihmistä ja päästä keskustelemaan heidän kanssaan muutoista ja siitä, miten Suomi on muuttunut. Osa joukosta jalkautui mukaan junamatkalle tätä tekemään.

Rautatieasemalla käytettiin rekvisiittana erilaisia esineitä muuttomatkojen varrelta. Lipponen toi asemalle mukanaan muun muassa pitkospuut.

– Siitä on nyt melkein 50 vuotta, kun lähdin kotimökistäni muuttomatkalle pitkospuita pitkin, hän muistelee.

Lähteminen ei ole vain nykypäivää

Aseman tempaus saa jatkoa osana laajempaa taidekokonaisuutta Poriginal galleriassa. Performanssiryhmä haluaa näin herättää suomalaiset ajattelemaan muuttoa avarakatseisemmin.

– Ajatellaan, että Suomessa kaikki on jähmeää. Se ei pidä paikkaansa. Suomalaiset ovat muuttaneet ja muuttuneet hyvin nopeasti ja ovat siinä maailman kärkimaiden joukossa. Toivon kaikkien muistavan, että isoja muutoksia on tapahtunut ennenkin. Lähteminen ei ole vain nykypäivää, Kalevi Lipponen toteaa.