1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskalaisia rauhanturvaajia rangaistiin pahoinpitelystä Keski-Afrikassa

Hyväksikäyttösyytökset ja pahoinpitelyt heittävät varjon Keski-Afrikan tasavallassa toimivien rauhanturvaoperaatioiden ylle.

Ulkomaat
Ranskan Sangaris-operaation sotilaita Bozoumin kaupungissa Keski-Afrikan tasavallassa vuonna 2013.
Ranskan Sangaris-operaation sotilaita Bozoumin kaupungissa Keski-Afrikan tasavallassa vuonna 2013. EMA / ECPAD / EPA

Viittä Keski-Afrikan tasavallassa toiminutta ranskalaista rauhanturvaajaa on rangaistu, Ranskan puolustusministeriö ilmoittaa. Sotilaat ovat erotettu armeijasta määräajaksi.

– Ottaen huomioon tosiasioiden vakavuuden, nämä viisi sotilasta on erotettu, ministeriö ilmoitti.

Ennen erottamista sotilaita vastaan käynnistettiin kurinpitotoimenpiteitä.

Sotilaita syytetään kahden keskiafrikkalaisen pahoinpitelystä maan pääkaupungissa Banguissa vuonna 2014,Ouest-France -lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan kurinpitotoimenpiteitä tehtiin myös neljää muuta sotilasta vastaan. Sotilaat olivat tienneet tapahtuneesta, mutteivät toimineet.

Ranskalaisia sotilaita.
Ranskalaisia sotilaita Banguissa helmikuussa 2014.Legnan Koula / EPA

Meneillään on parhaillaan myös kolme eri tutkintaa ranskalaisjoukkojen epäillyistä lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä Keski-Afrikassa. Äskettäin rangaistut sotilaat eivät AFP:n ministeriölähteen mukaan olleet syyllistyneet seksuaalirikoksiin.

Ranska lähetti rauhanturvaajia Keski-Afrikkaan ja käynnisti Sangaris-operaation entisessä siirtomaassaan vuonna 2013, kun muslimien ja kristittyjen välinen väkivalta yltyi.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi