1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Koko perheen suosikki Antti Tuisku: "En ole koskaan lähtenyt sensuroimaan itseäni"

Hyvä artisti osaa lukea yleisöä: täysi-ikäisille, hieman humalaiselle yleisölle esiintyessä meininki on tietyllä tavalla vapautuneempi kuin koko perheen konserteissa, sanoo keikkakesänsä lauantaina aloittanut Antti Tuisku.

Musiikki
Antti Tuisku Lahdessa 4.6.2016
Meeri Niinistö / Yle

– Vuonna 2007 oli ensimmäiset lööpit, että Antti Tuisku on liian rivo lavalle nuorta yleisöä ajatellen. En ole koskaan lähtenyt sensuroimaan itseäni, kertoo Lahdessa YleX Popissa keikkakesänsä lauantaina aloittanut Antti Tuisku.

Esimerkiksi Tuiskun Keinutaan ja Sata salamaa ovat ainakin Facebook-päivitysten perusteella monen lapsen soittolistoilla, ja useita kevätjuhlia on tanssittu Tuiskun tahtiin. Artisti itse sanoo, että tärkeää on pystyä ilmaisemaan itseään juuri omimmalla tavalla – ja näin on ollut jo vuosien ajan.

– En koe ett mie oon mitenkään roisi, en koe ett oon tuhma. En tee sitä sillä lailla, ett miun pitäis nyt tehdä jotain. Kaikki, mitä lavalla teen ja olen vuosien aikana tehnyt, on nimenomaan vain yksi tapa ilmaista itseäni. En nää mitään syytä, miksi pitäis muuttaa omassa tekemisessä yhtään mitään, oli sitten minkälaista yleisöä tahansa.

En koe ett mie oon mitenkään roisi, en koe ett oon tuhma.

Antti Tuisku

Toisaalta hyvä artisti myös lukee yleisöä, tietää Tuisku. Täysi-ikäisille, hieman humalaiselle yleisölle esiintyessä meininki on tietyllä tavalla vapautuneempi ja lavalla puhutaan eri asioista kuin koko perheen konserteissa, hän vertaa.

– En halua myöskään antaa sitä vaikutelmaa, että mua ei kiinnostaisi. Jos on paljon junnuja kattomassa keikkaa, että siellä pitäisi kaikki vetää överiksi.

– Mitä pieni yleisö miettii siitä, että lavalla saatetaan syödä banaania tai keinuttaa persettä, niin haluaisin ajatella, että asiat, jotka saattavat ikään kuin herättää jonkinlaista karsastusta esimerkiksi aikuisissa, niin ei se junioriyleisö niitä asioita samalla tavalla ajattele.

Antti Tuisku lavalla YleX Popissa 4.6.2016

Teltoista päälavoille

Tuisku uskoo, että hänen musiikkinsa on kuitenkin vahvasti koko perhettä koskettavaa. Uusimman albumin teemat ovat koskettaneet erityisesti 15–35-vuotiaita, sanoo Tuisku.

Mie ite koen vahvasti, että mun musiikki on suurta joukkoa koskettavaa, puhun universaaleista asioista ja itselle tosi tärkeistä teemoista.

Antti Tuisku

– Kun 12 vuotta on tehnyt tätä hommaa niin on ihmisiä, jotka on kulkenut alusta asti. Ne on sellaisia, jotka on ollut pikkutyttöjä ja -poikia, kun oli vuosi 2003 ja mie oon ponnahtanut Idolsista. Mie ite koen vahvasti, että mun musiikki on suurta joukkoa koskettavaa, puhun universaaleista asioista ja itselle tosi tärkeistä teemoista. Pitää pystyä olemaan oma ittensä ja välittämättä liikaa siitä, mitä muut susta ajattelee.

Lauantaina lavoille palannut Tuisku kuvaa tulevaa keikkakesää tiukaksi. Artisti vetää kahden kuukauden aikana lähes 40 keikkaa.

Yleisöä Antti Tuiskun keikalla YleX Popissa.
Yleisöä Antti Tuiskun keikalla YleX Popissa.

– Tän tyyppistä festarikesää ei ole ollut sitten urani alkuvuosien. Jatketaan siitä, mihin viime kesänä jäätiin. Uusi asia on se, että kun viime kesänä aloitettiin isommat vedot niin oltiin teltoissa ja pienemmillä lavoilla. Tänä vuonna ollaan päälavoilla, sitä en itse ole ennen päässyt kokemaan.