Ylen kirjeenvaihtajan Baltia-kommentteja vääristellään venäläislehdessä – "Venäjä haluaa esittää Baltian maat vihamielisinä"

Ylen Baltian kirjeenvaihtajan Marjo Näkin ja toimittaja Kaja Kunnaksen suihin on laitettu venäläisen Komsomolskaja Pravda -lehden jutussa keksittyjä lauseita. Näkin mukaan Venäjä yrittää esittää Baltian maat vihamielisinä.

Ulkomaat
Kaja Kunnas (vas.) ja Marjo Näkki.
Kaja Kunnas (vas.) ja Marjo Näkki. Yle

Venäjällä leviää vääristelty tulkinta Ylen Baltian-kirjeenvaihtaja Marjo Näkin ja toimittaja Kaja Kunnaksen kommenteista Baltian maista. Näkki ja Kunnas ovat kirjoittaneet kirjan Suomenlahden alueen turvallisuustilanteesta.

Näkki ja Kunnas puhuivat Suomenlahden maiden puolustustilanteesta Ylen Aamu-tv:ssä torstaina. Venäläinen lehti Komsomolskaja Pravda väittää (siirryt toiseen palveluun) ilmeisesti tämän Ylen haastattelun perusteella, että Baltian maiden sotaisa mieli huolestuttaa suomalaisia.

Asiassa uutisoi ensimmäisenä Suomessa Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Pravda on pannut toimittajien suuhun myös sitaatteja._"Baltit palavat halusta houkutella meidät yhteisiin toimiin Naton puitteissa", _lehti väittää Näkin ja Kunnaksen sanoneen.

– Se on puhtaasti valhetta. Ei ole Kunnas eikä Näkki sanonut mitään tämän kaltaista, Marjo Näkki kommentoi tilannetta.

Venäjä luo oman kuvan Baltian maista

Komsomolskaja Pravdan jutussa kerrotaan, että Näkki ja Kunnas ovat kirjoittaneet Suomenlahden naapurimaiden suhteista ja että Kaja Kunnas uskoo Baltian maiden "käyttäytyvän uhmaavasti".

– Tämä on osa sitä, että Venäjä haluaa näyttää, että lännessä on vihollisia ja että maailmankuva on aggressiivinen Venäjää kohtaan. Se haluaa aiheuttaa epäluuloa liittolaisten välille eli tässä tapauksessa Suomen ja Baltian maiden välille, Näkki selittää.

Näkin mielestä Venäjä haluaa esittää Baltian kolme maata aggressiivisina ja itsepäisinä valtioina, jotka oikeastaan kuuluvat osaksi Venäjää.

– Yksi tämän informaatiovaikuttamisen tavoite on näyttää, että Baltian mailla ei ikään kuin ole syytä olla olemassa ja että ne ovat epäonnistuneita valtioita.

Haastattelu täysin vääristelty

Venäläislehti väittää myös, että Suomea hermostuttaa Baltian maiden toimet, jotka ovat johtaneet siihen, että Venäjä on pakotettu vastaamaan niihin. Ylen jutussa Näkki ja Kunnas kuitenkin puhuivat nimenomaan Venäjän sotilaallisen aktiivisuuden aiheuttamasta hermostuneisuudesta Viron ja Suomen välillä.

Esimerkiksi he nostivat Georgian sodan vuonna 2008 ja Itä-Ukrainan tapahtumat.

– Se aiheuttaa nälvimistä Suomen ja Viron välille. Tulee tunne, että kun Viro ja muut Baltian maat haluavat vahvistaa puolustustaan ja pyytävät Yhdysvaltoja tueksi niin ikään kuin he olisivat silloin ne, jotka haluavat ärsyttää ja jotka aiheuttavat sen tilanteen. Ikään kuin heidän halunsa vahvistaa puolustusta aiheuttaisi sen, että Venäjän pitää vastata siihen ja silloin Suomi ärsyyntyy, Kunnas sanoi haastattelussa.

Näkin mukaan haastattelusta tehdyn nettiartikkelin perusteella olisi hetken voinut ymmärtää asian väärin. Artikkeliin lisättiin myöhemmin Kunnaksen "ikään kuin", jotta hänen tarkoituksensa olisi selvä.

– Periaatteessa oli ehkä hetki, jossa tämä olisi voinut olla väärinymmärrys, joka liittyy Kunnaksen sanomiseen. Se oli vähän epätarkasti siteerattu nettiuutisessa. Mutta se oli suoraan valhetta, se että Näkki ja Kunnas olisi sanonut, että Baltian maat olisivat jotenkin sotahimoisia ja haluaisi painostaa Suomea toimimaan osana Venäjän-vastaista, Nato-johtoista allianssia, tuollaista emme ole koskaan sanoneet, Näkki sanoo.

Venäjä ei hyväksy Naton toimia Baltiassa

Varsovassa järjestetään heinäkuussa Naton huippukokous, jossa päätetään joukkojen lisäämisestä Baltiaan. Venäjä on aiemmin sanonut, ettei se hyväksy Naton joukkojen ja sotakaluston sijoittelua Baltiaan ja että se tulee vastaamaan sijoituksiin jollain tavalla.

Marjo Näkin mukaan Venäjän nykyhallinto piirtää Baltian maista viholliskuvaa, jossa maat ovat osa Natoa, eli vihollista.

– Tämä on taas yksi esimerkki siitä, kuinka Venäjä haluaa luoda lännestä viholliskuvaa, haluaa manipuloida kommentteja, ottaa niitä irti asiayhteydestä ja suorastaan vääristellä, tai valehdella niin kuin tässä tapauksessa.