Orpo pyytää selvitystä irakilaisperheen karkotusasiassa

Maahanmuuttovirasto on antanut irakilaisperheen äidille ja kolmivuotiaalle lapselle käännyttämispäätöksen. Perheen isä saa jäädä Suomeen. Kolmen kuukauden ikäisen vauvan oleskelulupaa ei ole vielä ratkaistu. Tapausta on kommentoitu vilkkaasti sosiaalisessa mediassa.

Kotimaa
Petteri Orpo
Petteri OrpoJarno Kuusinen / AOP

Maahanmuuttovirasto joutuu antamaan selvityksen sisäasiainministerille irakilaisperheen äidin ja lapsen karkotusasiassa.

Sisäministeri Petteri Orpo kertoo pyynnöstä twitter-tilillään.

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa neljä vuotta asunut perheen äiti ja kolmevuotias lapsi ovat saaneet käännytyspäätöksen. Sen sijaan seitsemän vuotta Suomessa asunut perheen isä ja kolmen kuukauden ikäinen vauva saisivat jäädä Suomeen. Pikkuvauvan oleskelulupapäätöstä ei ole vielä tehty.

Lehden tietojen mukaan maahanmuuttovirasto on hylännyt äidin ja vanhemman lapsen perheenyhdistämistä ja turvapaikkaa koskevat hakemukset. Perheen yhdistämistä koskeva hakemus hylättiin isän pienen palkan perusteella. Turvapaikkahakemus taas hylättiin sen takia, että perheen äidillä on kotimaassaan turvaverkko.

Peheen äiti kiistää Ylen haastattelussa, että hänellä olisi Irakissa turvaverkosto.

– Minua odottaa Irakissa pimeä ja tietämätön tulevaisuus, äiti Gashaw Khaleel Hamad sanoo.

Perhe on valittanut päätöksistä hallinto-oikeuteen. Se hylkäsi valitukset. Nyt perheellä on vireillä valituslupahakemus ja käännyttämispäätöksen täytäntöönpanokielto korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Perheenyhdistämislaille kritiikkiä hallituksesta

Suomeen tulleiden pakolaisten perheiden yhdistäminen saa tiukkaa kritiikkiä myös hallituksen riveistä.

Keskustan kansanedustaja ja puolueensa varapuheenjohtaja Annika Saarikko pitää blogissaan (siirryt toiseen palveluun) perheenyhdistämislakia jopa "irvokkaana".

Saarikko pitää kirjoituksessaan välttämättömänä löytää lakiin jokin lievempi menettely alaikäisten lasten osalta. Lievennyksiä pitäisi saada myös sellaisille perheille, joissa on alaikäisiä lapsia.

Saarikon mukaan jo vanha laki oli tiukka, nyt uudet tulorajat tekevät siitä vieläkin tiukemman. Juuri maahan tulleen pakolaisperheen pitäisi yltää 2 000 euron nettotuloihin, jotta perheenyhdistämistä voitaisiin edes harkita.

Oppositiosta tiukkaa tekstiä

Tapaus on kirvoittanut myös opposition edustajat kommentoimaan uutta lakia ja irakilaisperheen yhdistämisasiaa.

Esimerkiksi vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on sitä mieltä, että Suomen käytäntö on lapsen etujen vastainen.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne taas muistuttaa, että ihmiset eivät ole esineitä. Tulorajatasoa hän pitää järjettömänä.