Nämä ovat Syyrian sodan polttopisteet

Syyriaan alkuvuodesta solmittu tulitauko on rauhoittanut maan suurelta osin, mutta muutamilla paikkakunnilla, joita terroristijärjestöt hallitsevat, taistelut ovat kiivaita.

Ulkomaat
Syyrian kartta
Yle Uutisgrafiikka

Syyrian sisällissota on tällä hetkellä keskittynyt muutamalle paikkakunnalle. Yle kokosi tiedot keskeisimmistä tämänhetkisistä taistelupaikoista.

  • Aleppo oli ennen sotaa Syyrian kaupallinen keskus. Yli viisi vuotta kestäneen sodan aikana kaupunki on ollut jakautuneena hallituksen ja kapinallisten alueisiin. Tästä syystä kaupunki on ollut jatkuvien katutaistelujen ja pommitusten kohde, ja raunioitunut pahoin. Eilen lauantaina ääri-islamilaiset ryhmät al-Nusran rintama ja Ahrar al-Sham aloittivat tuhansien taistelijoiden voimin hyökkäyksen armeijan hallitsemalle alueelle. Syyrian ja Venäjän ilmavoimat ovat pommittaneet hyökkääjiä, jotka tulittavat vastapuolen aluetta mm. kranaatinheittimin. Kuolonuhreja on kahden päivän aikana tullut kymmeniä.
  • Manbij on kahden vuoden ajan ollut terroristijärjestö Isisin hallussa. Kaupunki sijaitsee strategisesti tärkeässä paikassa. Sen halki kulkee tie, joka yhdistää Turkin rajan Isisin hallussa oleviin alueisiin. Kurdijoukot, Syyrian demokraattisten voimien (SDF) arabitaistelijat ja näitä tukevat Yhdysvaltain joukot yrittävät saada Manbijin haltuunsa katkaistakseen Isisin huoltokuljetukset. Isis tekee rajua vastarintaa. Hyökkääjien kerrotaan olevan nyt noin viiden kilometrin päässä Manbijista. Kurdit ja SDF yrittävät samaan aikaan saada haltuunsa Isisin pääkaupungin Raqqan pohjoispuoliset alueet, mahdollisesti hyökätä myös itse Raqqaan.
  • Tabaqa on tärkeä pikkukaupunki Eufratjoen ja Assad-tekojärven rannalla. Syyrian armeija on Venäjän ilmavoimien tukemana hyökkäämässä lännen suunnasta sitä kohti. Tabaqa sijaitsee lännestä Raqqaan johtavan tien varrella.
  • Marea sijaitsee Alepposta Turkkiin johtavan tien varrella. Kaupunkia hallitsevat eri kapinallisryhmät ja myös ääri-islamilainen al-Nusran rintama. Isis piirittää kaupunkia kolmelta suunnalta ja yrittää saada sen haltuunsa. Toistaiseksi Isis on epäonnistunut, mutta kaupungin lähistöllä käydään ankaria taisteluita.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Tass