Hyppää sisältöön

Presidentti televisiopuheessa: Tappakaa huumekauppiaat, saatte mitalin!

Filippiineillä pian virkaansa astuva presidentti aikoo pitää sen, minkä vaalikampanjassaan lupasi: nitistää huumekauppiaat. Rodrigo Duterten menetelmät eivät saa ihmisoikeusväen hyväksyntää.

Filippiineillä presidentinvaalit voittanut Rodrigo Duterte pitää puhetta kannattajilleen Davao Cityssä 4. kesäkuuta. Kuva: Cerilo Ebrano / EPA

Filippiineillä presidentinvaalit voittanut Rodrigo Duterte on pitänyt suuren kansanjoukon edessä puheen, jossa hän innosti kansalaisia ampumaan huumekauppiaita.

Koko valtakuntaan televisioidussa puheessa Duterte pyysi kansalaisilta apua rikollisjengien vastaiseen taisteluun.

– Älkää epäröikö soittaa meille, tai poliisille tai - jos teillä on ase - tehkää se itse. Teillä on minun tukeni, Duterte kannusti.

Jos kiinni otettu huumekauppias vastustaa pidätystä tai kuljettamista poliisiasemalle, hänet voi ampua, virkaan valittu presidentti ilmoitti.

– Ampukaa hänet, ja annan teille mitalin!

Pelätty pormestari

71-vuotias Duterte voitti toukokuun alussa pidetyt vaalit. Hän astuu virkaansa kesäkuun lopussa.

Vaalikampanjassaan hän piti tärkeimpänä tavoitteenaan lopettaa Filippiineillä rehottava rikollisuus. Hän lupasi tehdä sen puolessa vuodessa. Ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät, että kampanja laillisen järjestyksen palauttamiseksi voi lähteä käsistä ja johtaa laajoihin ihmisoikeusloukkauksiin.

Tuleva presidentti puhui Davaon kaupungissa, jossa hän on kauan toiminut pormestarina. Kaupungissa elää vahva epäily, että Duterte on itse organisoinut moottoripyörillä liikkuvia partioita, jotka ovat tappaneet rikoksista epäiltyjä.

Dutertea vastaan ei koskaan ole nostettu syytettä. Ihmisoikeusaktiivien mielestä tämä johtuu siitä, ettei kukaan uskalla todistaa häntä vastaan oikeudessa.

.
.