1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Raakamakkarasta on tulossa uusi grilliherkku

Grillimakkaroiden myynnissä A-luokan makkarat ovat viime vuosina kirineet yleisluokan makkaroiden rinnalle. Raakamakkaroilla on kysynnän kasvusta huolimatta vasta muutaman prosentin osuus makkaramyynnistä.

Kuva: Vesa Sundqvist / Yle

Lämpiminä kesäviikonloppuina kaupoista lähtee asiakkaiden mukaan tolkuttomia määriä grillimakkaraa. Talvipakkasista grillimakkaran myynti kasvaa kesällä jopa kuusinkertaiseksi, ja kaikesta myydystä makkarasta grillimakkaran osuus on kesällä yli puolet.

Yleismakkaran rinnalle kansan suosikeiksi ovat vakiintuneet A-luokan grillimakkarat eikä niiden suosiota näytä vielä uhkaavan mikään. Kasvava osuus on kuitenkin raakamakkaroilla, joiden määrä myynnistä on tasaisessa kasvussa. Makkaratehtailija Veijo Votkinilla on selitys raakamakkaran suosion kasvuun.

– Kyllä se paremmista raaka-aineista tehdään kuin tavallinen makkara jo pelkästään sen takia, että sen säilyvyys täytyy olla erinomainen. Kun se tehdään ilman lisäaineita ja sitä ei kypsennetä, niin siinä tulee omat vaatimuksensa.

Makkaran kokonaismyynnistä raakamakkaran osuus on vain joitakin prosentteja. Kysynnän kasvusta huolimatta Votkin välttelee puhumista raakamakkarabuumista.

– No kyllä se aika paljon sanottu on, mutta kyllä myynti varmaan kolmin – viisinkertaistunut on viimeisen kymmenen vuoden aikana. Se on ikävä kyllä vieläkin vähäistä, mutta kasvaa koko ajan.

Raakamakkaran maku saa kiitosta

Makkaratehtailija Votkinin mielestä raakamakkara maistuu tavallisia grillimakkaroita paremmalta. Makkaran syöjiltä voi kuulla saman todistuksen erilaisten grillimakkaroiden maistelun jälkeen.

–Täytyy sanoa, että tuo raakamakkara oli minun mielestäni paras. Tykkään juustomakkaroista, mutta kyllä tuo raakamakkara maistui kaikista parhaalle, sanoo ensi kertaa grillattua raakamakkaraa maistanut Juulia Klemola.

Mikä siinä oli erityisen hyvää?

– Tykkäsin niistä mausteista. Siitä, että siinä maistaa muutakin kuin pelkästään sen makkaran maun. Ensimmäinen kokemus, mutta ehdottoman positiivinen.

Raakamakkaran kysyntä ei ehkä koskaan nouse Keski-Euroopan tasolle

Keski-Euroopassa raakamakkaran osuus myydystä makkarasta on kolmannes. Helsinkiläisen Prisma Kaaren johtajan Ilkka Riialin mukaan Suomen hidas perässätulo  selittyy perinteillä.

– Kyllä se on se perinne. Me ollaan kuitenkin hyvin perinteistä grillimakkarakansaa. Se vaatii oman aikansa.  Uskon, että jos kymmenen vuoden päästä tätä asiaa kysytään niin  ollaan ihan toisenlaisessa tilanteessa.

Vaikka raakamakkaran myynti kasvaa, ei suomalainen pioneeritehtailija kuitenkaan usko, että keskieurooppalaisia osuuksia saavutetaan koskaan.

– En usko. En usko, ikävä kyllä, naurahtaa Veijo Votkin.