Ulkoministeri Timo Soini vierailee tänään Moskovassa

Timo Soini (ps.) keskustelee Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa muun muassa Itämeren alueen turvallisuuskehityksestä.

politiikka
Ulkoministeri Timo Soini
Ulkoministeri Timo Soini.Petteri Paalasmaa / AOP

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) tapaa tänään Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Moskovassa. Vierailun puheenaiheina ovat muun muassa Itämeren alueen turvallisuuskehitys ja Ukrainan ja Syyrian tilanne.

Ylen kirjeenvaihtajan Kerstin Kronvallin mukaan esiin nousee hyvin todennäköisesti Venäjän kampanjoima EU:n ja Venäjän yhteistyön tiivistäminen.

Kronvall sanoo Ylen aamu-tv:ssä, että Venäjän nykyisen ulkopoliittisen ajattelun mukaan Euroopan kannattaisi jättää yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa pois, koska Venäjän mukaan Yhdysvallat on tehnyt kaiken väärin ulkopolitiikassa ja se johtaa huonoihin asioihin.

– Venäjän mielestä EU on nyt harvinaisen hauraassa tilassa, ettei sillä ole voimaa elää eteenpäin, ellei se tee yhteistyötä Venäjän kanssa. Se yhteistyöalue, jota Venäjä haluaa tuoda esiin ja pitää tulevaisuuden voimana, on talousyhteistyöalue, joka ulottuisi Lissabonista Vladivostokiin. Tämä on varmasti sellainen asia, joka tulee esiin. Se on noussut venäläisessä ulkopolliittisessa keskustelussa hyvin keskeiseksi tänä keväänä, Kronvall sanoo.

Ulkoministeriön mukaan ministerit keskustelevat myös maiden kahdenvälisistä asioista ja alueellisesta yhteistyöstä. Soini tapaa vierailullaan myös kansalaisjärjestöjen edustajia.