1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tontit

Lapinaukean kilpailuttamattomista tonteista oikaisuvaatimus – avointa tarjouskilpailua vaaditaan

Rovaniemeläiset Jaakko Portti (vas.) ja Hannu Ovaskainen (kesk.) moittivat kaupunginhallituksen päätöstä myydä ja varata Lapinaukean tontteja lahtelaiselle SSR:lle. Kaksikko vaatii tonttipäätöksen kumoamista ja avointa tarjouskilpailua.

Lapinaukean kenttä Rovaniemen keskustassa on ollut jo vuosia odottavassa tilassa. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Rovaniemen kaupunki päätti toukokuun lopulla Lapinaukean entisen urheilukentän tonttien kohtalosta. Yksi tontti päätettiin myydä ja toinen tontti varata lahtelaisen SSR Groupin lappilaiselle tytäryhtiölle, SSR Lappi Oy:lle. Asiasta päätti kaupunginhallitus.

Päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus, joka on päivätty perjantaina 3.6.2016. Rovaniemeläiset Jaakko Portti ja Hannu Ovaskainen moittivat kaupunginhallituksen päätöstä siitä, ettei kaupungin kokonaistaloudellista etua ole huomioitu riittävissä määrin. Hannu Ovaskainen on keskustan kaupunginvaltuutettu ja Jaakko Portti vasemmiston varavaltuutettu.

Oikaisuvaatimuksen jättäneiden mukaan myös tonttien siirtymismenettely herättää epäilyjä siitä, noudatetaanko kaupungin tonttikäytännöissä riittävää avoimuutta, johdonmukaisututa ja tasavertaisuutta.

Nyt vaaditaan tonttikilpailutusta

Viime vuoden lopulle saakka Rovaniemen kaupunki neuvotteli Lapinaukean rakentamisesta Skanskan kanssa, mutta Skanska päätti kuitenkin vetäytyä Rovaniemeltä.

Jaakko Portin ja Hannu Ovaskaisen mielestä Skanskalle kaavailtujen tonttien olisi ollut syytä palautua takaisin kaupungille rakennusyhtiön vetäydyttyä kaupungista. Kaksikon mukaan tarkoituksenmukaisinta olisi ollut järjestää kiistellyn korttelin rakentamisesta avoin tarjouskilpailu.

Oikaisuvaatimuksen tekijät vaativat kaupunginhallituksen päätöksen (23.5.2016) kumoamista ja avoimen tarjouskilpailun järjestämistä syksyllä 2016.

Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Lapinaukean tontit nyt SSR:n ja Kukkolan

Puolet Lapinaukean alueesta kuuluu nyt SSR:lle ja puolet on vuokrannut Kukkola-yhtiöt, joka ei ole aloittanut rakentamista vuosien odottelusta huolimatta. Kukkola-yhtiöiden kohtalo Rovaniemen Lapinaukean kentän rakentamisessa ratkeaa juhannuksen alla, kun Rovaniemen kaupunginhallitus päättää kesäkuun 20. päivänä, annetaanko Kukkolan jatkaa tontin vuokralaisena vai perutaanko varaus.

SSR puolestaan aikoo aloittaa alueellaan kerrostalojen rakentamisen, kunhan asuntoja on saatu myytyä riittävästi. Rakentaminen on tarkoitus saada käyntiin ensi syksynä.