Kansallisoopperan entinen johtaja Juhani Raiskinen on kuollut

Juhani Raiskinen vei suomalaisen oopperataiteen muun muassa New Yorkin Metropolitan-oopperan lavalle.

kulttuuri
Juhani Raiskinen
Juhani Raiskinen 1937–2016Jyväskylän pianokilpailu

Oopperataiteen puolustaja, kapellimestari ja pianisti Juhani Raiskinen on kuollut. 78-vuotias Raiskinen kuoli sunnuntaina illalla kesäasunnollaan sairauskohtaukseen kesken puutarhatöiden.

Juhani Raiskinen oli syntynyt syyskuussa 1937 Helsingissä. Työuransa hän aloitti Yleisradion äänitarkkailijana, mutta siirtyi sitten koulutettuna ja palkittuna pianistina hyvin nopeasti musiikin ja teatteritaiteen puolelle.

Sittemmin hän toimi Tampereen Teatterin kapellimestarina ja Tampereen kaupunginorkesterin kapellimestarina. Kansallisoopperan johtajaksi hänet nimitettiin vuonna 1974. Tuona aikana suomalainen oopperatuotanto nousi kansainvälisesti hyvin tunnettuun asemaan. Muun muassa Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset ja Aulis Sallisen Punainen viiva pääsivät Raiskisen kaudella jopa New Yorkin Metropolitan-oopperan lavalle.

Vuonna 1984 Raiskinen siirtyi ensin Tampereelle työväen teatteriin ja sieltä Göteborgiin näyttämöilmaisun professorin tehtäviin. Sittemmin hän toimi myös Göteborgin oopperan johtajana.

Paluu Kansallisoopperaan tapahtui vuoden 1997 alussa. Sitä tehtävää hän hoiti aina vuoden 2001 lopulle saakka. Toista lähtöään oopperan johdosta Raiskinen perusteli hätähuudolla oopperan puolesta.