1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Finnairin toimitusjohtaja: Valtion omistusrajaa syytä pohtia

Edelleen kiristyvä kilpailu lentoliikenteessä voi johtaa siihen, että valtion omistusrajaa lentoyhtiö Finnairissa olisi syytä pohtia, sanoo Finnarin toimitusjohtaja Pekka Vauramo.

Ylen aamu
Pekka Vauramo
Finnair on lopultakin punnertamassa taloudellisesti plussalle. Aasian reitit ovat edelleen Finnairin syömähammas ja kotimaassa Lapin-matkailu vetää. Finnairin toimitusjohtajan Pekka Vauramon mukaan lentoyhtiöiden konsolidaatioon eli yhdistymiseen on syytä varautua.

Lähes kaksikymmentä uutta lentokonetta, tuhat uutta työntekijää. Lentoyhtiö Finnair kasvaa nyt vauhdilla.

– Ihan viime viikkoina olemme tehneet päätöksen kiihdytetystä kasvusta, joka tarkoittaa sitä, että meille tulee kaukokoneita enemmän kuin aikaisempi suunnitelma oli, Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Uusia laajarunkokoneita Finnairilla on tällä hetkellä käytössä viisi, ja ensi vuoden loppuun mennessä yhtiöllä on niitä yksitoista.

– Sitten tahti vähän hiljenee, mutta yhdeksäntoista niitä tulee yhteensä, Vauramo kertoi.

Finnairilla on kasvusuunnitelmia myös rahtipalveluissa, ja yhtiö on sijoittanut 80 miljoonaa euroa uuteen rahtiterminaaliin. Finnairin mukaan terminaalista tulee Euroopan modernein.

– Meille tulee paljon rahtikapasiteettia uusien koneiden myötä. Me vastaamme sillä (rahtiterminaalilla) siihen, että meillä on kapasiteettia käsitellä ja lastata nopeasti rahti koneisiin. Haluamme erikoistua rahdissa.

Valtion omistusraja ehkä alemmas

Vauramo huomautti aamu-tv:n haastattelussa, että Euroopassakin tulee varautua lentoliikenteen edelleen kiristyvään kilpailuun. Yhdysvalloissa kiristynyt kilpailu on johtanut siihen, että lentoyhtiöt yhdistyvät ja ostavat toisiaan.

Vauramon mukaan kiristyvä kilpailu voi Suomessa johtaa tilanteeseen, jolloin eduskunnassa tulee harkita valtion omistusrajaa Finnarissa. Tällä hetkellä valtio omistaa yli puolet Finnairista.

– Tämähän ei tarkoita, että Finnair olisi myytävä tai sitä oltaisiin myymässä. Se toisi mahdollisuuden tehdä kuitenkin huomattavan nopeita päätöksiä, jos ja kun tällaista alkaa tapahtua.