Kirjailija Antti Tuomainen: "Suomi antaa eksotiikkaedun"

Suomi kirjailijoiden kotimaana on etu, sillä esimerkiksi jopa Keski-Euroopassa Suomi nähdään eksoottisena maana, sanoo aamu-tv:ssä vieraillut kirjailija Antti Tuomainen.

Ylen aamu
 Salla Simukka ja Antti Tuomainen
Salla Simukka ja Antti Tuomainen ovat suuren kansainvälisen menestyksen kynnyksellä - molempien kirjoja on käännetty kymmenille kielille. Kirjojen markkinointi ja maailmalla kiertäminen on yhä enemmän osa kirjailijan ammattia.

Se että Suomesta tai Suomen sijainnista ei oikein tiedetä, antaa etua suomalaiselle kirjailijalle. Tätä mieltä on kirjailija Antti Tuomainen, joka yhdessä kirjailija Salla Simukan kanssa pohti aamusohvalla muun muassa, mitä on olla suomalainen kirjailija. Tutuilla paikoilla on myös merkitystä kirjoittamiselle.

– Mitä paremmin tunnen miljöön, sitä paremmin pystyn siitä kirjoittamaan. Sijoitan mieluusti siitä syystä kirjoja paikkoihin, jotka ovat minulle tuttuja, ja mikä olisi minulle tutumpi kuin rakas kotikaupunkini Tampere, sanoo Salla Simukka.

Molemmat kirjailijat sanovat kuin yhteen ääneen, että suomalaiset teemat ja ympäristöt säilyvät heidän teoksissaan.

– Kirjoitan paljon Helsingistä ja Helsinki on oikeastaan yksi romaanieni henkilö. Kyllä se nähdään mielenkiintoisena, sanoo Tuomainen.

Salla Simukka puolestaan sanoo, että todellisuuteen sijoittuvat kirjat tulevat ainakin osin sijoittumaan Suomeen.

"Pitää olla ylpeitä valtavan hienosta kirjallisuudesta"

Sekä Simukka että Tuomainen ovat saaneet jo poikkeuksellisen paljon menestystä ulkomailla.

Miten suomalaiselle kirjallisuudelle sitten saataisiin lisää vientimenestystä?

Simukan mukaan suomalaisesta hienosta kirjallisuudesta pitää olla vielä enemmän ylpeä.

– Sitä pitää aktiivisesti myydä, tarjota ja kertoa siitä, mitä kaikkia hienoja tarinoita meillä kirjoitetaan. Toivon, että me molemmat Antin kanssa pystymme toimimaan myös ovenavaajina, sanoo Simukka.

Tuomainen kiinnittää huomiota myös agentteihin.

– Toimintaa pitäisi kehittää Suomessa. Siihen tarvitaan kirjailijoita, kustantajia ja agentteja ja näiden kaikkien yhteistyötä, sellaista reipasta otetta.

Antti Tuomaisen teoksia on julkaistu 27 maassa. Hän on kirjoittanut viisi teosta. Tuomainen on saanut kirjastaan Parantaja (2010) Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon. Parantaja sijoittuu tulevaisuuden Helsinkiin, jossa koetaan ilmastonmuutoksen aiheuttama katastrofi.

Palkintoraadin mukaan Tuomaisen osoittelemattoman niukka tyyli sekä nopea dialogi asemoivat hänet noir-kirjallisuuden parhaaseen perinteeseen. Lisäksi juonen ja kerronnan intensiivisyys nousevat kielen karheasta realismista.

Salla Simukka teki kansainvälisen läpimurron Lumikki Anderssonista kertovalla trilogialla. Osat ilmestyivät vuosina 2013–2014. Trilogian käännösoikeudet on myyty kymmeniin maihin. Lumikki-trilogian elokuvaoikeudet on myyty Hollywoodiin. Lumikki-kirjoissa yhdistyy dekkareille ja nuortenromaaneille tyypillisiä piirteitä.

Salla Simukka on myös palkittu muun muassa Topelius-palkinnolla vuonna 2012 teoksestaan Jäljellä & Toisaalla.