Tulvat tappaneet Australiassa ja Aasiassa – Euroopassa helpottamaan päin

Taiwanissa tulviva joki tempaisi patikoijia mukaansa tuhoisin seurauksin. Yhdysvalloissa puolestaan odotetaan trooppisen myrskyn rantautumista.

Ulkomaat
Myrskytuulen nostattamat aallot pyyhkivät rantoja.
Myrskytuulen nostattamat aallot pyyhkivät rantoja Stanwell Parkissa Australian New South Walesin osavaltiossa maanantaina.Dean Lewins / EPA

Australiassa New South Walesin osavaltiossa ainakin kolme ihmistä on kuollut, kun voimakkaan myrskyn nostattamat tulvat tempaisivat heidät mukaansa.

Kaikki uhrit olivat miehiä, jotka kuolivat erillisissä tapauksissa, kun nopeasti noussut tulvavesi vei heidät mukaansa autoissaan.

Myrsky nostatti lisäksi rannikolla jopa 12 metriä korkeita aaltoja, jotka tuhosivat koteja. Satoja ihmisiä joutui pakenemaan kodeistaan. Kaikkiaan 85 000 kodista katkesi sähköt viikonlopun aikana.

Sydney kärsi paikoin pahimmista tulvistaan yli 30 vuoteen.

Taiwanissa puolestaan ainakin neljä ihmistä on kuollut patikoidessa, kun tulva-aalto yllätti heidät. Lisäksi yksi ihminen on yhä kateissa.

Pääkaupungin Taipein lähellä retkeilijöiden suosimassa kanjonissa virtaava Beishijoki nousi yhtäkkiä ja patikoijat joutuivat veden varaan. Uhreista yksi on lapsi ja muut aikuisia.

Tulvista on viikonloppuna kärsitty myös Kiinan itärannikolla.

Seine laskee hiljalleen

Ranskaa piinanneet tulvat ovat hiljalleen helpottamassa. Sunnuntain aikana Pariisin läpi virtaavan Seinejoen pinta alkoi hiljalleen laskea. Se on kuitenkin yhä neljä metriä korkeammalla kuin yleensä.

Viranomaisten mukaan tulvavesien laskemiseen kokonaan kestää vielä kymmenisen päivää.

Vedet uhkaavat lisäksi vielä Seinen alajuoksulla Normandiassa, missä tuhannet joutuivat pakosalle kodeistaan viikonloppuna. Muun muassa keskiaikainen Rouenin kaupunki joutui vaaraan, kun Seine nousi yli äyräiden. Pahimmilta tuhoilta kuitenkin vältyttiin.

Saksassa jouduttiin sunnuntaina perumaan rock-festivaalit uusien myrskyvaroitusten vuoksi. Perjantaina 70 ihmistä joutui festivaaleilta sairaalaan salamaniskun vuoksi.

Maanantaiksi Saksan lounais- ja eteläosiin ennustetaan vielä ukkosia ja rankkasadetta, mutta suurimmat tulvauhat ovat jo ohi.

Kaikkiaan Euroopan tulvissa on kuollut 18 ihmistä. Tulvavedet ovat kiusanneet Ranskan ja Saksan lisäksi Belgiassa ja Romaniassa. Ainelliset tuhot nousevat vakuutusyhtiöiden arvioiden mukaan sadoista miljoonista useisiin miljardeihin.

Yhdysvalloissa Floridassa puolestaan odotetaan trooppisen myrskyn Colinin rantautuvan myöhään maanantaina paikallista aikaa. Meksikonlahden öljynporauslautat ovat varautuneet myrskyn vuoksi.

Lähteet: AP, AFP, Reuters