"Radikaali", "mieletön karisma" – Tällainen on vasemmistoliiton johtoon nouseva Li Andersson

Vasemmistoliiton tulevan puheenjohtajan Li Anderssonin toivotaan tuovan vasemmistolaista talouskeskustelua takaisin politiikkaan. Isoa linjanmuutosta Arhinmäkeen tuskin tulee. Virallisesti puolueen puheenjohtaja valitaan viikonlopun puoluekokouksessa.

politiikka
Li Andersson.
Kuka on vasemmistoliiton Li Anderssonin poliittinen esikuva?

"Ilmiö", "mieletön karisma", "radikaali". Näin kansanedustaja Li Anderssonin, 29, uraa läheltä seuranneet luonnehtivat hänen vahvuuksiaan.

Anderssonin valovoimaisuudesta kertoo se, että hän oli yksi vasemmiston näkyvimmistä poliitikoista jo parikymppisenä nuorisojärjestön puheenjohtajana. Hän on terävä väittelijä, jota kuvaillaan synnynnäiseksi poliitikoksi, jolla ei ole vaikeuksia astua puheenjohtajan saappaisiin.

Näkyvyys on se, mitä Anderssonilta vasemmistoliitolle erityisesti toivotaan. Häntä kehutaan myös talouden asiaosaajana. Talous on ollut puolueen heikkoja lenkkejä, ja Anderssonilta odotetaan vasemmistolaisen talouskeskustelun paluuta Suomen politiikkaan

Näkyvyyden lisääntyminen on mahdollista, sillä turkulainen Andersson oli viime vuoden eduskuntavaalien ääniharava ja nousi eduskuntaan yli 15 000 äänellä. Europarlamenttivaaleissa 2014 hän keräsi 47 000 ääntä.

Linja ei muutu Arhinmäkeen verrattuna

Anderssonia pidetään puheenjohtajaehdokkaista ehdottomimpana ja ideologisimpana, hän suhtautui kriittisesti esimerkiksi vasemmistoliiton mukanaoloon pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksessa. Puolueen linjaan hän ei aio mainittavasti kajota edeltäjäänsä Paavo Arhinmäkeen verrattuna.

Jäsenäänestyksen tuloksen julkistamisen jälkeen Andersson nosti puolueen ydintavoitteiksi työelämäkysymykset: sekä työllisyyden että työn laadun parantamisen. Hän haluaa myös tiivistää välejä ammattiyhdistysliikkeen kanssa.

Punavihreä ja etäinen?

Andersson on opiskellut kansainvälistä oikeutta, ja hänellä on ainoana vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokkaista akateeminen tutkinto. Hänen heikkoutenaan on kenttäväen silmissä pidetty kansanomaisuuden puutetta ja etäistä, jopa hiukan ylimielistä vaikutelmaa. Punavihreää Anderssonia on pidetty erityisesti myös nuorten kaupunkilaisten suosikkina.

Näistä näkemyksistä huolimatta hän sai aktiivisella kampanjoinnilla jäsenäänestyksessä kaikenikäisten naisten ja miesten ääniä sekä suurista kaupungeista että pikkupaikkakunnilta.

Andersson oli varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekosen kanssa toinen ennakkosuosikeista, häntä tuki Ylen kyselyssä myös vasemmistoliiton 50-henkinen puoluevaltuusto.