Kerrostaloasukkaat hengenvaarassa – huoneistoon tunkeutunut rötösporukka sytytti sängyn palamaan

Rikoksesta syytetyt jättivät palavan asunnon oven auki, mutta palo ei asukkaiden onneksi roihahtanut muualle taloon. Tuhopoltosta kerrostalossa Lahden Liipolassa syytetään käräjillä kolmea ihmistä.

Kotimaa
Paloauto valmiina.
Niko Rönkkö / Yle

Liipolassa maaliskuussa tapahtuneesta kerrostalopalosta on luettu syytteet kolmelle henkilölle Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

Syyttäjän mukaan epäillyt sytyttivät tuleen kolmannen kerroksen huoneiston makuualkovissa olevan sängyn. Sitä ennen he olivat tunkeutuneet asuntoon väkisin rikkomalla vasaralla tai jolloin muulla välineellä porraskäytävän oven.

Taloyhtiölle oven korjauskuluista tuli ainakin 1 000 euron vahingot.

Tekijät anastivat asunnosta muun muassa viihde-elektroniikkaa, työkaluja, pankkikortteja, pieniä kodinkoneita sekä 800 euroa rahaa. Osa tavaroista on sittemmin saatu takaisin.

Tunkeutujat sytyttivät huoneistopalon ja jättivät oven auki

Syyttäjä katsoo, että palon takia kerrostalossa tusinan verran muita asukkaita joutui vakavaan hengen tai terveyden vaaraan myrkyllisten palokaasujen takia. Ainakin yhdelle henkilölle savusta aiheutui hengenahdistusta.

Muihin huoneistoihin palo ei levinnyt, vaikka tunkeutujat jättivät tuleen sytyttämänsä asunnon oven auki. Päijät-Hämeen pelastuslaitos ehti sammuttaa tulen ajoissa.

Syytetyt saivat palosta syytteet törkeästä tuhotyöstä. Lisäksi heille perätään rangaistusta muun muassa varkaudesta ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta, josta on syytteessä myös kolme muuta henkilöä.

Taustalla huumerikoksia

Kaikkiaan laajaan rikosvyyhtiin on sekaantunut kymmenkunta henkilöä, joille on luettu syytteitä myös huumausainerikoksista, huumausaineen käyttörikoksista, pahoinpitelystä sekä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Rötöksiä porukka on syytteiden mukaan tehtaillut viime vuoden marraskuun ja kuluvan vuoden maaliskuun välisenä aikana.

Tuhopoltosta ja muista rikoksista syyttäjä perää kolmelle syytetylle yli kahden vuoden mittaisia ehdottomia vankeustuomioita.