1. yle.fi
  2. Uutiset

Harvinaisia lintuvieraita Polvijärvellä: Ruostesorsat ruokailivat oraspellossa

Polvijärvellä havaittiin harvinaisia lintuvieraita Sunnuntai-iltana 5.6.2016. Kaksi ruostesorsaa ruokaili oraspellossa Oriniemellä. Ruostesorsat havaitsi lintuharrastaja Janne Leppänen, joka hälyytti kuvaaja Esa Juntusen paikalle.

luonto
Ruostesorsa.jpg
Ruostesorsa.jpgEsa Juntunen

Suomessa ruostesorsia nähdään vuosittain, mutta yleensä vain muutamia yksilöitä.

– Lintuhavaintopalvelu Tiiran mukaan Pohjois-Karjalassa ruostesorsia on havaittu viimeksi heinäkuussa 2014, jolloin kolmen linnun parvi viihtyi Tohmajärvellä useita päiviä, kertoo Janne Leppänen.

Leppäsen mukaan ruostesorsa pesii Mustanmeren pohjoispuolella ja Kreikan itäosissa. Siellä se suosii kuivien aroalueiden järviä ja jokivarsia, mutta voi pesiä kaukanakin vedestä.

Myös Polvijärven Oriniemellä havaitut ruostesorsat vaikuttivat suosivan avointa maastoa. Ne ruokailivat matalassa oraspellossa ja kävivät myös vielä mulloksella olevalla, äskettäin kylvetyllä alueella.

Kuvaaminen haastavaa

Ruostesorsia pidetään Keski-Euroopassa puistolintuna, ja niitä voi karata lintutarhoista luontoon.

Oriniemen linnut olivat kuitenkin hyvin arkoja, joten todennäköisesti ne olivat luonnonvaraisia lintuja. Ruostesorsien kuvaaminen oli Esa Juntusen mukaan hyvin haastavaa puuhaa. Polvijärveläismies on kuvannut lintuja noin 10 vuotta.

– Kun pysäytin auton, niin ruostesorsat siirtyivät heti sata metriä kauemmas. Lintuja piti lähestyä kyykyssä ojaa pitkin, että sai kuvat otettua. Avomaalla niitä ei näköjään pääse lähestymään, sanoo Esa Juntunen.

Ruostesorsa on valkoposkihanhen kokoinen ja muodoltaankin hanhimainen. Lintulajien luokittelussa laji sijoittuukin hanhien ja sorsien väliin.

Mustasta kaularenkaasta päätellen kumpikin Oriniemen linnusta oli koiraita, päättelee Janne Leppänen.

Lue seuraavaksi