Hyppää sisältöön

Porotalousyritysten kannattavuudessa merkittävä nousu

Luonnonvarakeskuksen mukaan yrityskohtainen yrittäjätulo on kaksinkertaistunut ja poronlihan myyntituotot ovat kasvaneet keskimäärin 30 prosenttia. Porotalousyrittäjän tuntipalkka on nyt noin 11 euroa.

Kuva: Pia Tuukkanen / Yle Lappi

Porotalousyritysten kannattavuus on parantunut selvästi poronhoitovuonna 2014–2015.

Taustalla ovat nousuaan jatkanut poronlihan tuottajahinta sekä se, että poronlihaa tuotettiin 15 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Luonnonvarakeskuksen mukaan yrityskohtainen yrittäjätulo on kaksinkertaistunut 17 500 euroon ja yritysten saamat poronlihan myyntituotot ovat kasvaneet keskimäärin 30 prosenttia. Porotalousyrittäjän tuntipalkka on nyt noin 11 euroa. Varsinaiset rahasummat eivät siis noususta huolimatta ole päätähuimaavia.

– Parhaiten menestyneiden yritysten porokarjat ovat suuremmat, teurastuotto eloporoa kohti parempi, tuotoista suurempi osa tulee suoramyynnistä ja tuotantokustannukset ovat pienemmät kuin heikosti kannattaneilla yrityksillä, toteaa tutkija Jukka Tauriainen Luonnonvarakeskuksen tiedotteessa.

Luonnonvarakeskus ennustaa, että porotalouden kannattavuus paranee myös poronhoito vuonna 2015–2016.

Porotalouden kannattavuusseurannan tuloksiin voi tutustua Taloustohtori-sivustolla (siirryt toiseen palveluun), Luonnonvarakeskuksen Porotalous-verkkopalvelussa.