Napapiirin sankarit 3 rekrytoi nuoria kuvauksiin: "Asenne on tärkein"

Napapiirin sankarit 3 sai yli sata hakemusta some-vastaavaksi elokuvan kuvauksiin, heistä kuusi haastatellaan tällä viikolla. Kainuun ammattiopistolla puolestaan rekrytoidaan alan nuoria ammattilaisia tuotannon töihin.

elokuvat
Janne tunturilla Napapiirin sankarit 2 -elokuvassa.
Jolle Onnismaa / Yellow Film & TV

Elokuvaan haettiin sosiaalisen median vastaavaa, joka tuottaa elokuvan hengen mukaista sisältöä itsenäisesti kuvauksista. Julki some-materiaalia tulee pitkällä aikavälillä elokuvan ensi-iltaan asti. Elokuvan toinen tuottaja Jarkko Hentula kertoo, että hakemuksia tuli yli sata ja heistä kuusi haastatellaan loppuviikosta. Työt alkavat heinäkuun alussa jo ennen kuvausten alkamista.

– Mediaa ei päästetä kuvauspaikoille ja yllätyksiä varjellaan ensi-iltaan asti myös sosiaalisen median päivityksissä, Hentula kertoo.

Vastasin käytännössä siitä, ettei kenelläkään ole nälkä eikä paha mieli.

Anna-Mari Pikkarainen

Kainuussa 21.7.–4.8. ja Lapissa 8.–27.8. kuvattava Napapiirin sankarit 3 (siirryt toiseen palveluun) hakee myös avustajia (siirryt toiseen palveluun) molempiin kohteisiin. Kainuun ammattiopistolla puolestaan on rekrytoitu nuoria ammattilaisia elokuvatuotantoon. Yksi avustajahaastattelua odottavista on Anna-Mari Pikkarainen, joka opiskelee KAO:ssa media-alaa ja oli mukana syksyllä ja keväällä Kainuussakin kuvatussa Rendel-elokuvan tuotannossa.

– Se oli minulle ensimmäinen kokemus elokuvanteosta, ja koen ylpeyttä, kun kuulen puhuttavan elokuvasta. Elokuva-ala ja etenkin ohjaustyö kiinnostaa, ja Napapiirin sankarit 3 -elokuvassa olisi mielenkiintoista päästä näkemään ohjaaja Tiina Lymi työssään, Pikkarainen kertoo.

– Rendelissä toimin tuotantoassistenttina, ja vastasin käytännössä siitä, ettei kenelläkään ole nälkä eikä paha mieli. Tein monenlaista pientä työtä tuotannon onnistumiseksi.

Anna-Marin ja muiden tuotannon töihin hakeneiden kohtalo ratkeaa juhannukseen mennessä.

Asenne ratkaisee työn elokuvatuotannossa

Napapiirin sankarit 3:n kuvauksiin etsitään tekijöitä monenlaisiin avustaviin tehtäviin: maskeeraajia, puvustajia, ruokahuollon järjestäjiä, palomiehiä, tuotantoassistentteja.

– Vastuulliset eri ryhmien vetäjät tulevat tuotannon mukana Helsingistä, mutta on tosi tärkeää saada paikallisia mukaan. Ohjaajalla voi olla vaikka tarkka toive saada kuviin juuri tietynlaisia ihmisiä näyttelijöiden lisäksi, niin paikalliset tietävät mistä nämä extrat löytyvät, kertoo linjatuottaja Sirkka Rautiainen.

Teemu Karvonen ja Sirkka Rautiainen.
Tuotantokoordinaattori Teemu Karvonen ja linjatuottaja Sirkka Rautiainen.Katja Oittinen / Yle

Tuotantokoordinaattori Teemu Karvonen kertoo, että haastatteluihin on ilmoittautunut nelisenkymmentä ihmistä. Karvonen luottaa, että tarvittavat tekijät löytyvät tästä porukasta. Tärkein kriteeri työhönotossa on asenne.

– Jos on pikkuisenkaan kokemusta tai on jo valmistunut KAO:sta ja suorittanut harjoittelut, niin siitä on iso hyöty. Mutta asenne on tärkein: se, että on valmis tekemään monenlaista elokuvatyötä ilolla ja innokkaana ratkaisee, Rautiainen sanoo.

– Kun porukka on hyvällä motivaatiolla liikkeellä, niin se näkyy myös valkokankaalla, monessa tuotannossa mukana ollut Teemu Karvonen tietää.

Paikallista tukea monin tavoin

Tänä keväänä Kainuun liitto (siirryt toiseen palveluun) on päivittänyt ohjeet (siirryt toiseen palveluun) alueellisen tukirahoituksen hakemisesta audiovisuaalisiin tuotantoihin Kainuussa. Viimeisen parin vuoden aikana tukea on myönnetty kuudelle eri hankkeelle yhteensä 56 500 euroa.

Tuen piirissä on Kainuussa kuvattavat pitkät näytelmäelokuvat, dokumentti-, animaatio ja lyhytelokuvat, tv-sarjat tai niiden jaksot, mainoselokuvat, musiikkivideot sekä soveltuvin osin myös pelituotannot ja muut interaktiiviset tuotteet.

Opiskelijoita hakemassa avustajiksi elokuvan kuvauksiin.
KAO:lla rekrytoitiin nuoria alan ammattilaisia tuotannon töihin.Katja Oittinen / Yle

Lisäksi Kainuun ammattiopiston ja sen opiskelijoiden tietotaito elokuvatuotannoista on käytössä maakunnassa tapahtuvissa kuvauksissa.

– On aivan uskomatonta, että ensimmäisen vuoden media-alan opiskelijana olen jo päässyt mukaan isoon elokuvatuotantoon. En tänne hakiessani tiennyt näistä mahdollisuuksista. Saan ja opin niin paljon tässä koulussa. On mahtavaa, että Kainuussa on tällaiseen koulutukseen ja kokemukseen mahdollisuuksia, kertoo KAO:ssa opiskeleva Anna-Mari Pikkarainen.

Linjatuottaja Sirkka Rautiainen iloitsee oppilaitosyhteistyöstä ja arvostaa sen korkealle elokuvatuotantoa järjestettäessä. Synnyinmaakunnan kiinnostus elokuvatuotantoja kohtaan on Rautiaisesta positiivista.

Myös kainuulaisten matkailuyrittäjien kiinnostusta elokuvayhteistyöhön on selvitetty Kainuussa.

Korjattu kello 18.15: Haastateltavana oli Anna-Mari Pikkarainen, ei Hakkarainen.