Allergialääkkeitä menee kuin kuumille kiville – kasvu jopa 20 %

Allergialääkkeiden menekki kasvaa apteekeissa reippaasti, vaikka tutkijan näkövinkkelistä siitepölykevät ei ole mitenkään poikkeuksellinen.

Kotimaa
Birch catkins
T. Säntti / Yle

Yliopiston Apteekin mukaan allergialääkkeiden myynti on kasvanut Suomessa keskimäärin 20 prosentilla viime vuodesta.

– Helteet tai lämpimät ilmat alkoivat nopeasti. Kaikki, jotka allergiaoireita saavat, saivat tuolloin. Alkoi niin kovalla rytinällä, että monet sellaisetkin saivat oireita, jotka eivät normaalisti saa, Yliopiston Apteekin johtava proviisori Laura Ahonen kertoo.

Alueellisia eroa on jonkun verran, mutta kasvua on aina pohjoisinta Suomea myöten.

– Meillä allergialääkkeiden menekki on jopa tuplaantunut viime vuoteen verrattuna, Mikkelin Graanin apteekin proviisori Päivi Ketonen vahvistaa.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkija Juha Janhonen pitää menekin roimaa kasvua jopa pienenä yllätyksenä.

– Siitepölykevät on suuressa osassa Suomea ihan keskimääräinen. Koivu aloitti normaalisti huhti-toukokuun vaihteessa ja puiden kukinta sujui hyvin, Juha Janhonen kertoo.

– Yleensä siitepölyaikaan välillä sataa, jolloin siitepölyt häviävät kokonaan. Nyt ei sateita suuressa osassa Suomea ollut, joten ehkä se tuntui monella nenässä, Janhonen arvelee.