Karhu yllätti taisteluharjoituksessa – repi varusmiesten reppuja

Kuhmossa on meneillään METSO 16 -taisteluharjoitus, joka sai lisäväriä karhun vierailusta. Nuori karhu kierteli leirin ympäristössä ja repi muun muassa varusmiesten reppuja. Karhu lopetettiin viime yönä.

luonto
Karhu lähikuvassa Martinselkosen eräkeskuksessa Suomussalmella.
Kaisu Jansson / Yle

Kainuun prikaatin johtama alueellinen METSO 16 -taisteluharjoitus (siirryt toiseen palveluun) on meneillään Kuhmon Vuosangassa. Harjoitus on sujunut muuten hyvin, mutta turvallisuusriskin toi mukanaan nuori karhu (siirryt toiseen palveluun), joka kierteli viikonloppuna useampaan kertaan leirin ympäristössä ja kävi repimässä varusmiesten reppuja, joissa oli heidän eväitään, sekä muonituksiin liittyviä ruokapönttöjä.

– Karhua yritettiin hätistää, kun varusmiehet tulivat teltalleen ja huomasivat tilanteen. He yrittivät hätistää karhun pois taputtamalla käsiä ja mekkaloimalla, ja lopulta ampumalla rynnäkkökiväärillä paukkupanoksia ilmaan. Karhu ei reagoinut hätistelyyn toivotulla tavalla, kertoo Kainuun prikaatin tiedottaja Satu Hujanen.

– Lopulta soitimme poliisille, että saisimmeko kaatoluvan. Karhu muodosti turvallisuusriskin etenkin varusmiehille. Poliisi teki ratkaisun, että paikalle kutsuttiin suurriista-asiantuntija arvioimaan tilanteen.

Suurriista-asiantuntija teki karhun lopettamispäätöksen. Karhu lopetettiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä noin kello 1.30.

Kuluvan viikon perjantaina päättyvään harjoitukseen osallistuu varusmiehiä, reserviläisiä ja henkilökuntaa Kainuun prikaatista, Jääkäriprikaatista ja Utin jääkärirykmentistä sekä Lapin rajavartiostosta, yhteensä noin 3 600 henkilöä. Harjoitukseen osallistuu lisäksi Ruotsin Norrbottenin rykmentin osasto osana Suomen ja Ruotsin maavoimien kahdenvälistä yhteistyötä.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).