1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Panaman paperit

Tanskalaismediat: Nordean venäläisjohtajilla veroparatiisiyhtiöitä

Nordean mukaan veroparatiisiyhtiöt ovat Venäjällä tavallisia. Nordea sanoo, että sen Venäjän-johtajat ovat toimittaneet olennaiset tiedot Venäjän veroviranomaisille.

Kuva: Mauritz Antin / EPA

Pankkikonserni Nordean johtajat Venäjällä ovat perustaneet itselleen veroparatiisiyhtiöitä, kertovat Tanskan yleisradioyhtiö DR (siirryt toiseen palveluun) ja tanskalaislehti Politiken (siirryt toiseen palveluun).

Tanskalaisviestinten uutiset perustuvat panamalaisesta lakiasiaintoimistosta Mossack Fonsecasta vuodettuihin tietoihin.

DR:n ja Politikenin mukaan viidellä Nordean Venäjän-johtajalla olisi ollut yhtiöitä veroparatiiseissa.

Viime vuonna yksi johtajista siirsi noin miljoona euroa veroparatiisiyhtiöstä Venäjälle ilman että Venäjän veroviranomaiset olisivat saaneet tietoa asiasta, Politiken-lehti kertoo.

Nordean Venäjän-yksikön hallituksen puheenjohtajana toimi tuolloin Nordean nykyinen konsernijohtaja Casper von Koskull.

Nordea: Veroparatiisiyhtiöt tavallisia venäläisillä

Nordea sanoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) vahvistaneensa tanskalaisviestimille jo huhtikuussa, että sen Venäjän-johtajilla on veroparatiisiyhtiöitä.

Nordean mukaan sen Venäjän-johtajat, joilla on veroparatiisiyhtiöitä, ovat toimittaneet olennaiset tiedot Venäjän veroviranomaisille.

Nordea myös sanoo, että veroparatiisiyhtiöitä käyttävät monet varakkaat venäläiset, heidän joukossaan myös Nordean johtajia Venäjällä.

Lakiasiaintoimisto Mossack Fonsecasta vuodettuja tietoja ovat tutkineet kymmenet viestimet eri puolilla maailmaa. Suomesta mukana ovat olleet Ylen MOT- ja Spotlight-toimitukset.

Panaman papereiksi kutsutussa suuressa tietovuodossa paljastui aiemmin muun muassa, että Nordean Luxemburgin-yksikkö on perustanut asiakkailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä Panamalle ja Brittiläisille Neitsytsaarille.