1. yle.fi
  2. Uutiset

Tallentunut puhelu paljasti yllättäen surmaajan – poliisi tutkii tuhansia puhelimia vuodessa

Poliisi analysoi erilaisten teknisten laitteiden sisältöä monenlaisten rikosten yhteydessä. Joskus laitteen suojaus voi estää poliisia pääsemästä tietoihin käsiksi.

tekniikka
Miehen kädessä älypuhelin jossa näkyy sosiaalisen median appseja.
Henrietta Hassinen / Yle

Kun poliisi tutkii rikosta, se etsii usein todistusaineistoa epäillyn henkilön puhelimesta tai tietokoneelta. Laitteen salasana tai PIN-koodi pysäyttää poliisia harvoin.

– Erilaisissa laitteissa on nykyään eritasoisia suojauksia. Meillä on menetelmiä, joilla näistä suojauksista päästään läpi. Kaikki keinot yritetään ja aika usein onnistutaan, sanoo keskusrikospoliisin rikoskomisario Sami Siurola.

Lain mukaan rikoksesta epäillyn henkilön ei tarvitse auttaa poliisia laitteiden avaamisessa.

Puhelinten ja tietokoneiden lisäksi poliisi kaivaa johtolankoja myös muun muassa muistitikuilta, kameroista ja ajoneuvotietokoneilta. Poliisia kiinnostaa monenlainen tieto: sähköpostit, sosiaalisen median ja chat-ohjelmien käyttö, valokuvat, videot ja muut dokumentit.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Pakkokeinolaissa on vuoden 2014 alusta lähtien (siirryt toiseen palveluun) ollut erilliset kohdat laite-etsinnästä. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2015 viranomaiset tekivät laite-etsintöjä 5 500 (siirryt toiseen palveluun), mikä on kolmanneksen enemmän kuin vuotta aiemmin. Yhdessä laite-etsinnässä poliisi voi takavarikoida useita esineitä, esimerkiksi kourallisen muistitikkuja.

Kaikilla Suomen poliisilaitoksilla on resurssit laite-etsintään. Poliisi tutkii laitteita hyvin erityyppisten rikosten yhteydessä.

– Ei voida puhua, että digitaalista todistusaineistoa käytettäisiin vain kyberrikoksissa, vaan myös muun muassa talousrikoksissa, väkivaltarikoksissa ja huumerikoksissa. Sitä tulee melkein joka rikoslajissa vastaan, Siurola sanoo.

grafiikka
Vuonna 2015 poliisi takavarikoi eniten esineitä laite-etsintää varten omaisuus- ja huumausainerikosten selvittämiseksi.Yle Uutisgrafiikka

Puhelimia tutkitaan eniten

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Joni Länsipuro sanoo, että laite-etsintä on poliisille rutiinitoimenpide. Länsipuro arvioi, että nykyään puhelimia analysoidaan jo enemmän kuin tietokoneita. Tarkkaa tilastotietoa tästä ei ole saatavissa.

Myös rikoksen uhrin puhelimesta voi löytyä poliisin kannalta arvokasta tietoa. Länsipuro kertoo tapauksesta, jossa poliisi sai yllättäen selville, että henkirikoksen uhrin puhelimessa ollut sovellus oli tallentanut kaikki puhelut. Tämä osoittautui ratkaisevaksi rikoksen selvittämisen kannalta. Uhri oli soittanut rikoksen tekijälle vain hetkeä ennen surmaa, ja puhelun perusteella poliisi pääsi tekijän jäljille.

Koska nykylaitteiden sisältämän tiedon määrä voi olla valtava, poliisi joutuu punnitsemaan, mihin milloinkin käyttää paukkuja. Länsipuro ottaa esimerkiksi raiskaustutkinnan, jossa alaikäisen tytön puhelimessa oli yli 80 000 WhatsApp-pikaviestipalvelussa lähetettyä viestiä. Tällaisissa tapauksissa poliisin on pakko rajata analysointia vain tietyn ajanjakson aikana lähetettyihin viesteihin.

Apua maahantuojilta tai ulkomaisilta kollegoilta

Alkuvuonna Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI vei tietotekniikkayhtiö Applen oikeuteen, koska yhtiö ei suostunut auttamaan poliisia joukkomurhan tekijän puhelimen lukituksen avaamisessa. Lopulta FBI luopui oikeusjutusta, koska pääsi puhelimen sisältöön käsiksi muutenkin.

Myös Suomessa poliisi kohtaa laitteita, joiden suojausta se ei saa murrettua.

– Tutkinnanjohtaja päättää, kuinka kauan laitetta pidetään takavarikossa ja kuinka kauan yritetään tai odotetaan, että tulee uusia sovelluksia tai muita keinoja, joita voidaan käyttää. Riippuu tietysti rikoksesta, kuinka suuri on intressi päästä laitteeseen sisälle, Siurola sanoo.

Myös Länsipuro myöntää, että laitteiden suojaukset vaikeuttavat tietojen saantia, mutta hän ei ole pitänyt sitä suurena ongelmana.

– Jos vaikea laite tulee eteen, niin se on vain yksi palanen tutkinnassa. Ei kannata päätä hakata seinään, Länsipuro sanoo.

Kiperissä tilanteissa poliisi tekee yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa. Joskus Suomen viranomaiset voivat pyytää ulkomaisilta kollegoilta selvitystä esimerkiksi siitä, kuka on lähettänyt jonkun viestin.

Länsipuron mukaan poliisi on kääntynyt hankalissa tapauksissa myös muun muassa laitteiden maahantuojien puoleen.

– Tällaista tehdään kuitenkin vain merkittävissä rikoksissa, koska se syö resursseja, Länsipuro sanoo.

Lue seuraavaksi