Säilörehun korjuuseen päästy paikoin jopa ennätysaikaisin

Tämän vuoden kasvukauden arvioidaan olevan viikon normaalia aikataulua edellä suurimmassa osassa maata. Vain maan pohjoisosissa on edetty tavanomaiseen tahtiin. Keski-Pohjanmaalla kevään varhaisuus on puolestaan ollut ennätyksellistä.

Kotimaa
Halsualaiselle pellolla korjataan säilörehua.
Raila Paavola / Yle

Säilörehun korjuu alkoi viime viikolla Etelä-Suomessa ja tällä viikolla Etelä-Pohjanmaalla. Kainuussa ja Lapissa säilörehun korjuun arvioidaan alkavan kesäkuun puolivälissä, kerrotaan ProAgriasta.

Keski-Pohjanmaalla säilörehun korjuuseen päästiin tänä vuonna ennätyksellisen aikaisin. Ensimmäisiä niittokoneita oli pelloilla jo toukokuun ja kesäkuun vaihteessa eli yli viikkoa aiemmin kuin keskimääräisenä kesänä. MTK Keski-Pohjanmaan kenttäpäällikön Jouni Ingalsuon mukaan ohuet nerenjäät talvella, sopivat sateet ja erityisen lämmin toukokuu ovat vauhdittaneet kasvustoja.

Veteliläisellä Saarelan maatalousyhtymällä viime alkukesän sateista otettiin opiksi ja aikaistettiin säilörehun korjuuta. Kun sateita odotetaan keskiviikoksi, aloitettiin korjuutyöt jo heti kesäkuun alkupäivinä. Maanviljelijä Ville Saarelan mukaan hyvässä säässä säilörehun korjuu tilalla vie viikon verran neljältä hengeltä.

– Viime kesä osoitti, että osa kannattaa tehdä vähän etukäteen, ettei ole sitten kaikki märkää ja vanhaa. Huonolaatuisessa sadossa on heikommin sulavuutta, vähän kivennäisiä ja huonot valkuaispitoisuudet.

– Sen näkee suoraan eläinten terveydessä, kertoo Ville Saarela. Kivennäisiä ja varsinkin valkuaista joutui lisäämään ruokinnassa viime talvena, erityisesti rypsiä kului paljon.

Normaalit sato-odotukset

Nurmet ja laitumet ovat suuressa osassa maata tyydyttäviä. Kun taas uudet nurmet ovat tavanomaista heikommassa kasvussa kuivuudesta kärsivässä Etelä-Suomessa, mutta maan pohjoisosissa kasvu on hyvää.

ProAgriasta arvioidaan säilörehusadon määrä normaaliksi suuressa osassa maata. Etelä-Savossa ja Karjalassa säilörehusato arvioidaan tavanomaista heikommaksi, mutta Keski-Suomessa ja Kainuussa hyväksi.

Laadultaan sadosta on tulossa arviolta vähintään normaali. Nurmissa on paikoin runsaasti voikukkaa, minkä vuoksi ensimmäisen sadonkorjuun jälkeen joudutaan rikkakasviruiskutuksiin.

Kuivaheinän korjuun odotetaan alkavan juhannuksen maissa Etelä- ja Keski-Suomessa ja muualla maassa vasta juhannuksen jälkeen.