EU heittää lisää hiekkaa operaattorien koneeseen – pahimmassa tapauksessa kuluttajahinnat nousevat

Suomalaisten teleoperaattorien uskotaan selviävän hyvin eurooppalaisessa kilpailussa orastavista hintapaineista huolimatta. Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila ennakoi Yle Uutisten Kova talous -haastattelussa, että hintojen nostamiseen on paineita EU-sääntelyn vuoksi. Alan etujärjestössä luotetaan suomalaisten vahvaan kilpailukykyyn.

talous
Nainen käyttää kännykkää.
Yle

Roaming-maksuille on jo tullut hintakatto, mutta Yle Uutisten Kova talous -haastattelussa Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila on enemmän huolissaan EU:n kaavailusta poistaa roaming-maksut kokonaan.

– Se tarkoittaisi vuoden päästä sitä, että meidän asiakkaat, jotka nauttivat Suomessa rajatonta datan käyttöä, nauttisivat sitä sitten suomalaisella kuluttajahinnalla ulkomailla. Siitä käytöstä me [Elisa] saisimme kuitenkin ulkomaisilta operaattoreilta tukkulaskun, joka olisi moninkertainen siihen, mitä me voimme asiakkailta veloittaa, sanoo Mattila.

Alan etujärjestössä, Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitossa FiComissa jaetaan Elisan huoli alan murroksesta.

Suomessa on oltu edelläkävijöitä sekä tekniikassa että kilpailussa muuhun Eurooppaan verrattuna. Siksi täkäläiset datasiirron hinnat ovat selvästi muita maita huokeammat.

– Suomi on markkina, jossa on hyvät palvelut, hintataso alhainen ja kova kilpailu. Uskon, että suomalaiset operaattorit pärjäävät tulevaisuudessakin, sanoo FiComin toimitusjohtaja Petri Aaltonen.

Aaltosen mukaan meneillään oleva roaming-uudistus ei sinällään aiheuta mitään painetta esimerkiksi yritysfuusioihin telealalla. Syyt mahdollisiin yhdistymisiin ovat toisaalla.

– Kysymys on yleisestä telealan murroksesta, jossa nämä uudet palvelun tarjoajat haastavat Whatsapp-palveluillaan ja Skype-palveluillaan perinteiset toimialan operaattorit, arvioi Aaltonen.

EU:n roaming-maksupolitiikka on komission asialistalla seuraavan kerran jo ensi viikolla.